Пређи на садржај

Девета Каунашка кула

С Википедије, слободне енциклопедије
Реконструисана девета кула

Девета кула (литв. IX Kauno fortas) је била једна од кула у тврђави, у граду Каунасу у Литванији.

Када су град окупирали Совјети, кула је преиначена у затвор односно у међупростор за затворенике којима се наметнуло коначно одредиште у Гулагу.

Након што су немачки нацисти окупирали Литванију, кулу су користили као место за погубљивање Јевреја, литванских грађана и њених ухапшених совјетских грађана.[1]

Географски положај[уреди | уреди извор]

Налази се на 54°56'41" северне географске ширине и 23°52'14" источне географске висине.

Историја[уреди | уреди извор]

Затворска ћелија
Кроз врата су, на слици, побегла 64 затвореника 25. децембра 1943. године

Крајем 19. века град Каунас (ста. Ковно) је био утврђен, а до 1890. године га је окружавало 8 кула и девет пилона и скоро су га у потпуности обухватале зидине. С изградњом девете куле се почело 1902. године, а завршетак је био завршен до Првог светског рата.

Од 1924. године, преиначена је у градски затвор.

За време совјетске окупације од 1940. до 1941. године, НКВД је у деветој кули затварао политичке затворенике, као успутну етапу за њихово коначно одредиште у гулазима у Сибиру.

За време нацистичке власти, девета кула је била место масовних погубљења. Најмање 5 хиљада становика Каунаса, углавном оних одведених из јеврејског гета, је било превезено у девету кулу где је погубљено. У то време се у деветој кули, поред домаћих, довлачили и убијали Јевреје из Француске, Аустрије и Немачке.

Кад су Совјети ушли у тврђаву 1944. године, Немци су угасили гето и дотада знану "тврђаву смрти", а заточеници се распршили по осталим камповима.

Након Другог светског рата, Совјети су наставили да користите девету кулу као затвор још неколико година.

Од 1948. до 1958. године у деветој кули су радиле пољопривредне организације.

Преуређена је у музеј 1958. године. У њему је прва изложба одржана 1959. године у четири ћелије о злочинима Хитлеровог особља које су исти починили широм Литваније.

1960. године су се у тврђави вршила испитивања и истраживања масовних гробница, ради утврђивања конкретних места масовних гробница, као и догађаја и особа које су биле у с вези с тиме.

Музеј[уреди | уреди извор]

Музеј девете куле садржи збирке у вези са геноцидима и холокаустом, почињеног за време совјетске и нацистичке власти.[2]

Споменик жртвама нацизма у деветој кули је направио вајар А. Амбразиунас. Споменик је подигнут 1984. године, а висок је 32 метра. Масовна гробница жртава покоља почињених у тврђави је травњак означен једноставном, али речитом спомен плочом исписаном на неколико језика. На њој пише "Ово је место где су нацисти и њихови помагачи убили више од 30 хиљада Јевреја из Литваније и осталих европских земаља."

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Музеј Девете Каунашке куле”. muziejai.lt. Приступљено 11. новембар 2012. 
  2. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 25. 12. 2007. г. Приступљено 30. 05. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]