Деизам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Симбол деизма

Деизам је филозофско становиште које подразумева веру у Бога која је заснована на разуму, а не на откровењима или тврдњама појединаца које се не могу проверити. Деисти сматрају да се Бог никада није указао људима, нити постојао у људској форми, као и да нису постојали божји пророци и да не постоји „одабрани народ“. Бог је за деисте „Творац“ универзума или „Први узрок“ целокупне стварности који, међутим, не управља светом (лат. Deus Creator, sed non Gubernator). Бог је, као „Творац“ света, осмислио законе природе на којима почивају универзум и све појаве у њему, „пустио у погон“ универзум и на даље се није мешао у тог догађаја у њему.

Деизам, дакле, није религија, већ поглед на целокупан универзум и уверење да он није настао случајношћу. То се нарочито испољава у чињеници да деисти, иако верују у Бога, немају никакве религијске ритуале, најчешће ни симболе, да немају „свете“ предмете и списе, храмове (иако неки деисти воле да кажу да су школе, универзитети и, уопште, сва места где се стичу знања „храмови“ деизма) или организоване верске институције. Деисти сва своја схватања формирају у спектру познатих граница науке. Деисти тврде да је најбољи начин „служења“ Богу труд да се у потпуности расветли начин на који је свемир успостављен и на који функционише. Они не верују у божја чуда и натприродне појаве, иако признају да неке ствари наука још увек није успела да објасни.

Деизам је врло флексибилно становиште. Двојица деиста могу имати потпуно супротна веровања по разним битним питањима, али то ни једног од њих не чини мањим деистом. На пример, постоје деисти који верују у „загробни живот“, тачније, верују да се „животна енергија“ човека, као и било која друга енергија, не може уништити. С друге стране постоје деисти који верују да је смрт дефинитиван крај човека, тј. да се у тренутку смрти свест човека неповратно гаси, те да је једини облик у коме он „наставља живот“ његов ДНК који се преноси на генерације његових потомака. Све у свему, већина деиста тврди да се „нада“ животу после смрти.

Спољашње везе[уреди]