Делије север

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Делије

Delijesever.gif

Основан 1989.
Надимци Звездаши, Црвено-бели
Арене Стадион Рајко Митић, Хала Александар Николић
Званични веб-сајт Delije.net

Делије или Делије север је назив за уједињене навијаче спортског друштва Црвена звезда, пре свега Фудбалског клуба Црвена звезда. До уједињења је дошло на православни Божић 7. јануара 1989. године.[1] Делије представљају једну од најпознатијих навијачких група на свету. Према избору организације „Свет Ултраса“ која на друштвеним мрежама окупља преко 450.000 навијача, Делије су изабране за најбољу навијачку групу на свету у 2014. години.[2]

Настанак[уреди]

Делије као навијачка група оформљена је уједињењем свих навијачких фракција. Између великог броја имена која су била у оптицају за јединствено име свих највернијих навијача изабрано „Делије север“. „Orthodox Army“ („Православна армија“), „Северне песнице“ и „Поларни медведи“ била су само нека од десетак предложених имена. Предлог „Orthodox Army“ који се у старту свидео већини присутних, убрзо је и одбачен, јер је у то време широм југословенских стадиона била велика хајка власти на сваку песму, заставу или име навијачке групе која има конотацију на верску или националну припадност.

Подгрупе[уреди]

Делије на дербију 2. новембра 2013.

Делије су увек имале своје групе и подгрупе; тренутно најорганизованије и најбитније групе Звездиног Севера су:

 • Belgrade Boys
 • Brigate
 • Ultra Boys
 • Heroes
 • Zulu Warriors
 • Red Devils
 • Ultras Fontana
 • North Army
 • Lunatics
 • Kenjaj

Братске навијачке групе[уреди]

Навијачи Црвене звезде и Олимпијакоса развили су дубоко пријатељство. Навијачи оба тима су себе назвали „Православна браћа“ („Orthodox Brothers“). Много пута навијачи Црвене звезде из различитих навијачких клубова су били на утакмицама Олимпијакоса, посебно против њиховог највећег ривала Панатинаикоса. Однедавно „Православна браћа„ су почели да укључују навијаче Спартака из Москве.

У овом тренутку Делије спадају у једну од најорганизованијих, највернијих, најбучнијих и најбољих навијачких група у Европи, а и шире.

Истакнуте вође Звездиних навијача су били: Драган Тодић - „Тода“, Горан Пецић - „Пеца Панкер“, Зоран Тимић - „Тима“, Бранислав Зељковић - „Зеља“, Небојша Ђорђевић - „Шуца“, Жељко Ражнатовић - „Аркан“ и Владимир Шавија.

Најпознатији навијач Црвене звезде је Миодраг Милосављевић, познатији као „Миле Србин“.

Види још[уреди]

Делије руше рекорд у посети у Комбанк Арени, 24.232 на утакмици Кошаркашког клуба

Познати фанови[уреди]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ „Прича”. delije.net. 27. 03. 2014. Приступљено 26. 08. 2017. 
 2. ^ „Делије најбољи навијачи на свету у 2014. години!”. blic.rs. 29. 12. 2014. Приступљено 26. 08. 2017. 

Спољашње везе[уреди]