Делос

С Википедије, слободне енциклопедије
Делос(Δήλος)
GR Delos.PNG
Географија
Површина40 km2
Дужина10 km
Ширина6 km
Висина112 m
Највиши врхКинтос
Администрација
Највећи градАнафи (град)
Демографија
Становништво14  (2001)
Густина ст.0,35 стан./km2

Делос (грчки грч. Δήλος) је једно од острва у групацији Киклада у Грчкој. Управно острво припада општини острва Миконос, округу Киклади и Периферији Јужни Егеј.

Античке ископине на Делосу спадају међу најважније ископине античког света, па су укључене на списак светске баштине УНЕСКОа.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Делос је једно од малих острва Киклада, удаљено око 200 km југоисточно од Атине. Најближе веће острво је Миконос, неколико km источно. Острво је слабо разуђено и брдовито у већем делу. Клима је средоземна и веома сушна. Биљни и Животињски свет су такође особени за ову климу.

Историја[уреди | уреди извор]

За Делос, као и за целокупне Кикладе, је необично важно раздобље касне праисторије, тзв. Кикладска цивилизација, зависна и блиска Критској. Ту је створен и Делски савез.

Током старе Грчке Делос је био веома острво - светилиште. По митологији овде су рођени Аполон и Артемида. Због тога је на овом месту основано светилиште, веома поштовано међу древним Грцима. У класичном раздобљу античка Атина је улагала много напора да стави Делос под своју власт, а што јој је на крају и пошло за руком. У вези са тим Делос је познат и као место склапања тзв. Делског савеза под окриљем Атине.

После тога Делосом је владао стари Рим, а затим и Византија. 1204. г. после освајања Цариграда од стране Крсташа Киклади и Делос потпадају под власт Млечана, под којима остају вековима, до средине 16. века, када нови господар постаје османско царство. Иако становништво Делоса није било превише укључено у Грчки устанак 20-их година 19. века, оно је одмах припало новооснованој Грчкој. Међутим, у 20. веку долази до наглог исељавања месног становништва. Последњих деценија ово је донекле умањено развојем туризма.

Становништво[уреди | уреди извор]

Главно становништво на Делосу су Грци. Делос спада у најређе насељена острва међу значајинијим острвима Киклада.

Привреда[уреди | уреди извор]

Привреда Делоса ослања се на туристичке посете, посебно са оближњег и веома посећеног Миконоса.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]