Делфи књижаре

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Делфи књижаре
Књижаре
ДелатностТрговина књигама
Основано2009.
Београд, Србија
ОснивачиЛагуна
СедиштеРесавска 33, Београд
Руководиоци
Дејан Папић
ПроизводиКњиге, уџбеници, музика, видео-игре, филмови и гифт програм
Број запослених
400+
СлоганПронађи своју причу
Веб-сајтwww.delfi.rs

Делфи књижаре представљају ланац књижара у Србији. Цео ланац креирала је и покренула 2009. године издавачка кућа Лагуна, а ланац књижара данас послује одвојено од Лагуне, са којом тесно сарађује.

Историја[уреди]

Лагуна, издавачка кућа из Србије, отворила је прву Делфи књижару 2009. године у центру Београда. Четири године касније, Делфи књижаре постале су највећи ланац књижара у Србији и читавом региону, са три стотине запослених у 45 продајна простора, на укупно 3000 метара квадратних, у 22 градa широм Србије. Делфи књижаре свакодневно посети 10.000 људи.

Иако Делфи књижаре и издавачка кућа Лагуна послују као два одвојена правна ентитета, врло блиско сарађују под заједничким препознатљивим брендом – Лагунин читалачки клуб, који окупља више од 600.000 чланова који уживају разне погодности и попусте. Делфи ланац Књижара броји 42 објекта на територији Србије, на разним локацијама у Београду, Јагодини, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Пожаревцу, Сремској Митровици, Суботици, Ваљеву, Вршцу, Чачку, Шапцу, Крушевцу, Ужицу, Горњем Милановцу, Зрењанину, Лазаревцу и Смедереву.[1]

Делфи књижара Кафе Делфи СКЦ представља највећу књижару у ланцу и налази се у згради Студентског културног центра Београд. Простире се на 250 метара квадратних и обухвата кафе-књижару у којој се одвијају промоције књига, дружења са писцима и потписивања књига. Управо су у тој књижари гостовали Марио Варгас Љоса, Ју Несбе,[2] Лусинда Рајли, Трејси Шевалије, Питер В. Брет,[3] Тони Парсонс и многи други.

У Делфи књижарама се налази преко 80.000 наслова свих жанрова фикције и есејистике подједнако, а свакога дана се овај број повећа за 20 нових наслова. Делфи је једини ланац књижара који групише издања свих српских издавача и велики избор књига на страним језицима. Поред књига, у Делфи књижарама може се пронаћи и велики избор разноврсних поклона, канцеларијског материјала, музичких и филмских издања и компјутерских игара, као и улазнице за концерте и бројне друге манифестације.

Ноћ књиге – Останите будни уз књигу представља највећи регионални фестивал књижара који се одржава два пута годишње, а који посети више од 30.000 купаца током шесточасовне манифестације.[4] Штанд Делфи књижара на Београдском сајму књига посети преко 40.000 људи. Сајт www.delfi.rs је најпосећенија интернет страница посвећена продаји књига у региону, са преко 20.000 посета дневно, због чега Делфи има највећу интернет продају књига у региону.

Крајем 2018. године Делфи је избациo и андроид апликацију за поручивање и читање књига.[5]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Knjižare”. www.delfi.rs. Приступљено 13. 3. 2019. 
  2. ^ „Ju Nesbe konačno posetio Srbiju! | Laguna”. www.laguna.rs (на језику: српски). Приступљено 30. 1. 2019. 
  3. ^ „Piter V. Bret, jedan od najpoznatijih svetskih pisaca epske fantastike, biće ekskluzivni gost Sajma knjiga”. espreso.rs (на језику: српски). Приступљено 30. 1. 2019. 
  4. ^ „Laguna dobitnik nagrade Superbrands | Laguna”. www.laguna.rs (на језику: српски). Приступљено 13. 3. 2019. 
  5. ^ „Delfi knjižare android aplikacija – Budućnost čitanja | Laguna”. www.laguna.rs (на језику: српски). Приступљено 13. 3. 2019. 

Спољашње везе[уреди]