Демократска странка јединства

Из Википедије, слободне енциклопедије
Демократска странка јединства
Скраћеница ДСЈ
Председник Небојша Јушковић
Оснивач Зоран Жижић
Коалиција Демократски фронт
Основана 2005.
Седиште Подгорица
Застава Црне Горе Црна Гора
Идеологија Српско-црногорски унионизам
Русофилство


Демократска странка јединства је опозициона политичка странка у Црној Гори. Њен оснивач је био дугогодишњи познати југословенски и црногорски политичар Зоран Жижић (до смрти 2013. године). Актуелни лидер је Небојша Јушковић.

Историја[уреди]

Демократска странка јединства је настала десет дана пред прве парламентарне изборне у независној Црној Гори 2006. године, расколом потпредсједника Социјалистичке народне партије Црне Горе Зорана Жижића, који је оптужио врх СНП-а за лоше ангажовање око црногорског референдума за независност који је за длаку изгубио унионистички блок. Како би прошла цензус, ДСЈ се прикључила коалицији окупљеној око Српске народне странке Српска листа. СЛ постаје друга изборна листа по реду и лидер опозиције, а ДСЈ добија своје мјесто, а циљ јој је био преотимање што више гласова од супарничке опозиционе коалиције СНП-НС-ДСС. ДСЈ је образовала локалне одборе само у неким општинама у Црној Гори, због врло ограниченог људства мале странке.

Демократска странка јединства се никада није укључивала у предизборне кампање, нема изборни пропагандни материјал, нити познате контаткне податке, па ни детаљно одређену политику и хијерархијско чланство, што је чини једином таквом политичком странком на изборној сцени у Црној Гори.

По црногорском признању самопроглашене независности Косова, Зоран Жижић је заједно са свим посланицима Српске листе прешао у бојкот црногорског парламента, али је потом напустио заједнички клуб и пришао измирењу са СНП ЦГ уочи предстојећих парламентарних избора 2009. године. Демократска странка јединства је учествовала у свим прегоровима о стварању јединствене опозиционе листе, но који су се завршили са неуспјехом. Нашавши се изван свих ужих предизборних договарања, Демократска странка неће учествовати на изборима.

Од 2012. године, Демократска странка јединства је део коалиције Демократски фронт.

Извори[уреди]