Денерис Таргарјен

Са Википедије, слободне енциклопедије
Денерис Таргарјен
Лик из серије Игра Престола
Основне информације
Друга имена"Денерис Олујнорођена"
Дени
Калиси
Миса
"Сребрна Краљица"
Сребрна дама
Мајка змајева
Змајевска краљица
Краљица преко воде
Принцеза која је обећана
ПартнерДарио Нахарис
Телевизија:
Џон Снежни
ДецаРего (мртав на рођењу)
Дрогон (змај)
Висерис (змај)
Регар (змај)
ПородицаКућа Таргарјен
РођациЕрис II Таргарјен (отац)
Рела Таргарјен (мајка)
Регар Таргарјен (брат)
Висерис Таргарјен (брат)
Ренис Таргарјен (нећака)
Егон Таргарјен (нећак)
ТВ: Џон Снежни (нећак)
ЗанимањеОсвајач
Краљица
Ослободилац
ТитулаКраљица Мирина
Калиси великог травнатог мора
Мајка змајева
Неизгорела
Ломитељка ланаца
Телевизија:
Краљица Андала, Ројнара и Првих људи
Заштитница Седам краљевстава
Дама Змајкамена
Подаци о лику
РодЖенски
Подаци о креацији
Прво прик.Роман: Игрa Престола (1996)
Видео игра: "The Sword in the Darkness"
Последње прик.Телевизија:
"The Iron Throne"
Видео игра:
"Reigns: Game of Thrones"
ИзмислиоЏорџ Р. Р. Мартин
ТумачЕмилија Кларк
ГласЕмилија Кларк

Денерис Таргарјен (енгл. Daenerys Targaryen) је измишљени лик у серији романа Џорџ Р. Р. Мартина Песма леда и ватре, као и у телевизијској адаптацији, Игра престола, у којој је глуми енглеска глумица Емилија Кларк. У романима, о њој се прича у трећем лицу. Она је један од најпопуларнијих ликова у серији, а Њујорк тајмс ју наводи као једну од најбољих креација поменутог аутора. [1] [2]

Представљена 1996. године у роману "Игра престола", лик Денерис је један од последња два преживела члана (заједно са својим старијим братом, Висерисом Таргарјеном) из куће Таргарјен, који је, до четрнаест година пре догађаја првог романа, владао Вестеросом скоро три стотине година. Накнадно се појавила у "Судару Краљева" (1998) и у књизи "Олуја мачева" (2000). Денерис је била један од неколико истакнутих ликова који нису били укључени у "Гозби за Вране" из 2005. године, али се вратила у наредном роману "Плес са змајевима" (2011). [3] [4]

У причи, Денерис је млада жена у раним тинејџерским годинама која живи у Есосу. Не познајући други живот осим изгнанства, она остаје зависна од свог старијег брата, Висериса. Она је приморана да се уда за дотрачког владара званог Кал Дрого у замену за војску за Висериса, која треба да се врати у Вестерос и поново заузме гвоздени трон. Њен брат губи способност да је контролише док Денерис, прилагођавајући се животу са племеном Дотракија, проналази себе као јаку, самоуверену и храбру. Постаје наследница династије Таргарјен после убиства свог брата и планира да сама поврати престо, гледајући на то као на њено право по рођењу. После трудноће, Денерис губи мужа и дете, али убрзо помаже да из својих јаја излегу три змаја, који је сматрају мајком, пружајући јој тактичку предност и престиж. Временом се бори да задржи контролу над својим змајевима. Она такође стиче војску са којом осваја градове Јункај, Астапор и Мирин (енгл. Meereen), одлучна да тамо оконча ропство и неправду. Упркос снажном моралном компасу, она је способна да немилосрдно поступа са својим непријатељима, посебно са мајсторима робова. Успоставља се као моћан и немилосрдан владар.

Добро прихваћен од стране критичара и обожаватеља, глумица је добила номинације за награду Еми за изванредну споредну глумицу у драмској серији за њен наступ као Денерис у Ејч-Би-Оу серији 2013., 2015. и 2016. године. Такође је зарадила многе друге номинације и похвале за свој портрет.

Опис карактера[уреди | уреди извор]

Денерис Таргарјен је ћерка краља Аериса II Таргарјенa (такође назван "луди краљ") и његове сестре-супруге краљице Раеле, једна је од последњих преживелих у кући Таргарјен. [5] [6] Она је приповедач из трећег лица за 31 поглавље кроз серијал као четврти највећи лик у серији иза ликова звани Тирион Ланистер, Џон Снежни и Арја Старк. Она је једини монарх или тужилац на трон, с обзиром на гледишта поглавља у романима, то је био избор за који је писац наговестио да је био намеран. [7]

У позадини[уреди | уреди извор]

Тринаест година прије догађаја у серији (16 у телевизијској серији), након што су јој отац и најстарији брат Регар убијени током Робертове побуне, Денерис је рођен усред велике олује, зарађујући јој надимак "Stormborn". Раела умрла на порођају, а Денерис и њен старији брат Висерис су збрисали далеко у Бравос. До почетка прве књиге, Денерис и њен брат су пола године гостовали у Пентосу. Креатори серије Д.Б. Вајс и Дејвид Бениоф описали су Денерис као комбинацију ликова Јованке Орлеанке, Томас Едвард Лоренса и Наполеона. [8]

Денерис се најчешће описује као необично лепа, са дугом, бледо сребрном косом и очима попут аметиста. Она је витка и бледа, мада виша од неких њених предака. Приче о Денерисиној лепоти су бројне, а кроз романе сусреће безбројне удвараче који траже њену руку у браку, понекад да би стекли контролу над њеним змајевима. Она течно познаје и заједнички језик Вестероса, као и оба валиријска дијалекта са тирошким нагласком. Током прва три романа, она течно говори дотрачки и гискари, језик робова у Есосу.

Денерис је одрастала у сталном страху да ће је открити и убити агенти краља узурпатора Роберта Баратеона, и често ју је злостављао старији брат Висерис, што је довело до тога да је развила страшну, подложну и скривену природу. Међутим, у току нарације, Денерис ускоро долази до своје унутрашње снаге и храбрости и појављује се као природни вођа којег обожавају њени људи. Често се описује као часна и саосећајна, иако помало наивна, иако може бити груба и осветољубива против оних који желе да науде њеним следбеницима.

Грб Хоусе Таргариен

"Игра престола"[уреди | уреди извор]

У књизи "Игра престола" (1996), Денерис је продана од стране њеног брат Висериса да се уда Кал Дрога, дотрачког господара рата, у замену за војску за Висериса.[5] У то време, Денерис се спријатељује са Џора Мормонтом, прогнаним вестерошким витезом, и добија три окамењена јаја змаја као поклон за венчање. Иако се у почетку плашила Дрога, за брак између Денерис и њега се испоставило да је добар, а Денерис почиње да буде привржена и да иде на дотрачке обичаје, проналазећи снагу и одлучност по први пут. То ју је навело да се супротстави покушајима Висериса да је присили да присили Дрога да му да војску. Након што је Дрого убио Висериса тако што је сипао растопљено злато на главу због претње својој жени, Денерис себе види као наследника династије Таргарјен и као неког одговорног за повратак престола за своју породицу. Убрзо након тога, Дрого је рањен у борби и добија гангрену. Док је Дрого болестан, његови ратници су се побунили и напустили га. У очају, Денерис регрутује поробљену свештеницу, да спаси Дрога крвном магијом. Међутим, упркос томе што су ју је Денерис спасила од силовања ратника племена, свештеница издаје своје поверење, а магични ритуал доводи до тога да нерођено дете Денерис буде мртворођено и оставља Дрога у кататоничном стању. Денерис не жели да њен муж више пати и еутаназира га јастуком. Она спаљује свештеницу у Дроговој погребној ломачи и пење се у пламен са своја три змајева јаја. Када ломача нестане следећег јутра, Денерис се појављује жива и без опекотине из пепела са три излежена змаја.

"Сукоб краљева"[уреди | уреди извор]

Денерис Таргарјен

Водећи остатке Дроговог племена Денерис стиже у град Карт. Тамо, она почиње да апелује на владаре града за помоћ у враћању трона и среће се са малим успехом. Она на крају прихвата позив групе војника да открије своју будућност. У храму ратника, Денерис пије чаробни напитак и улази у храм. Унутра види неколико визија и успева да се одупре искушењима. Када уђе у завршну дворану кажу јој пророчанства о својој судбини као "дете троје" које ће искусити "три ватре које морате осветлити", "три брда морате јахати" и "три издаје знаш", такође јој кажу да је она "кћи смрти", "убица лажи" и "невеста ватре". Када домаћини нападну Денерис и намеравају да задрже њеног затвореника, њен змај Дрогон их убија и спаљује цео храм, дозвољавајући Денерис да побегне. Пре него што напусти Карт, Денерис је скоро убијена отровом.

"Олуја мачева"[уреди | уреди извор]

У потрази за војском, Денерис плови до Астапора како би купила војску војника неслућених робова, у замену за змаја, али издаје робље ослобађа робове у граду. Касније осваја град Јункаи и добија службу Дарија Нахариса, који заповеда великом плаћеничком друштву. Док маршира на Мерин, Денерис сазнаје да је један од њених пратилаца заправо сер Баристан Селми, бивши заповедник краљевске гарде Роберта Баратеона, и да ју је Џора шпијунирао раније. Згађена, она шаље пар на самоубилачку мисију да ослободи Мирин. Када је мисија успешна, Баристан тражи да му се опрости за његову превару, али Џора одбија да тражи опроштај, тако да га Денерис прогања. Не желећи да напусти робове које је ослободила, бојећи се да ће се вратити у ропство, Дени одлучује да остане у Мирину.

"Плес са змајевима"[уреди | уреди извор]

Током "Плеса са змајевима" (2011), Денерис се бори да одржи ред у граду пред растућим немирима као и хаос који је оставила у другим градовима које је освојила. Штавише, Јункаи се побунио и окупља снаге да опколе Мерин. Када Дрогон убије дете, Денерис се осећа примораним да повеже своје змајеве Регала и Висериона, али Дрогон побегне. Њени саветници предлажу да се уда да донесе мир, и она се слаже, иако узима Дарија као љубавника. Њен заказани будући муж успешно преговара о крају насиља, тако да се она удаје за њега. На свадби, крв и бука борбених јама привлаче Дрогона, који је одмах нападнут. Денерисин покушај да контролише свог змаја у почетку не успева, али она на крају одлети са њим. Након неколико дана у Дрогоновој јазбини, разболела се након што је појела неке бобице и почела халуцинирати. Касније је наишла бивши капетан њеног племена који је издао свог покојног мужа.

ТВ адаптација[уреди | уреди извор]

Кастинг и развој[уреди | уреди извор]

Плава, хаљина прекривена скалом коју носи Денерис у ТВ серији Игра престола

Мартин је рекао да је лик старији у телевизијској серији због прописа о дечијој порнографији.[9] Тамзин Мерчант (енгл. Tamzin Merchant) је играla Денерис у оригиналном пилоту, али је прва епизода поново снимљена са Емилијом Kларк у улози. [10] Вајс и Бениоф су рекли: "Емилија је била једина особа коју смо видели - и видели смо стотине - који су могли да носе цео глумачки опсег који су потребни за лик Денерис". [8] Кларкова је, као одраз еволуције лика у телевизијској серији, изјавила: "Током целе сезоне имала је сулуду трансформацију од некога ко је једва говорио и плашљиво радио све што је њен брат рекао у мајку змајева и краљицу војски и убојицу робовских мајстора. Она је веома лик Јованке Орлеанке".[11] Кларк је рекла да прихвата глумачку акцију ако је "гола сцена проследила причу или је снимљена на начин који додаје увид у ликове".[12] Додала је да су "понекад потребне експлицитне сцене и да имају смисла за ликове/причу, као што то раде у Вестеросу" и да она може с редитељем разговарати о томе како направити бесмислено голу сцену.[12] Кларкова је, међутим, користила каскадера у неколико појава. [12]

У октобру 2014. године, Кларкова и неколико других кључних глумачких чланова, сви уговорени за шест сезона у серији, поново су преговарали о својим уговорима како би укључили потенцијалну седму сезону и повећање плата за пету, шесту и седму сезону.[13] [14] Холивуд репортер назвао је подизање "огромним", истичући да би споразум учинио извођаче "међу највише плаћеним глумцима на кабловској телевизији". [13] Rock Hollywood је рекао да је број за сезону пет на "близу $300.000 по епизоди" за сваког актера.[14] У јуну 2016., написао да ће свака бити плаћена "више од $500.000 по епизоди" за сезоне седам и потенцијалних осам.[15] У 2017. години, Емилија Кларк је постала једна од највише плаћених глумаца на телевизији и зарадио 2 милиона фунти по епизоди за емисију.[16] [17]

Сезона 1[уреди | уреди извор]

Денерис Таргарјен је представљена као протерана принцеза династије Таргарјен. Она и њен брат Висерис прокријумчарени су у Есос крајем Робертове побуне. Већи део свог живота, она је била под бригом Висериса, од кога се плаши, јер је увредљив према њој кад год му се не свиђа. Висерис организује удају за Денерис са моћним вођом Дотракија Кал Дрогом у замену за његову војну подршку у инвазији на Вестерос, чинећи Денерис краљицом Дотракија. Током венчања, прогнани витез сер Џора Мормонт обећава своју оданост Денерис и дарује јој три окамењена јаја. Денерис се у почетку боји свог новог мужа, али након што је научила језик Дотраки, почиње да га разуме и искрено се заљубљује у њега, поготово након што је научила да је Дрого паметан вођа и добар човек. Након што је прихватила Дотраки културу, она постаје јача и побуњује се против свог брата. Она касније постаје трудна са Дроговим сином, коме је проречено од стране Дотракија да ће да буде "пастув који се пење на свет". Висерис постаје љубоморан на Денерисину популарност и постаје бесан због Дроговог недостатка хитности у покретању инвазије, што га је навело да запрети да ће Денерисиног нерођеног сина изрезати из утробе. Дрого одговара убијањем Висериса с врелим златом. За његову смрт Денерис изјављује да није био змај, јер ватра не може убити змаја.

После неуспелог покушаја атентата у име Роберта Баратиона, Дрого је обећао Денерис да ће освојити Седам краљевства за њу и нерођеног сина. Међутим, током њиховог путовања Дрого постаје коматозан због заражене ране настале у току борбе с једним од његових људи. Денерис је присиљена да тражи помоћ исцелитеља-вештице да спаси његов живот користећи крвну магију. Она је преварила Денерис користећи живот њеног нерођеног сина као жртву да би излечила Дрога, али га оставља у сталном кататоничном стању, присиљавајући Денерис да оконча живот мужа. Денерис кажњава вештицу тако што је везује за Дрогову погребну ломачу. Она такође полаже три змајева јаја на Дрогово тело и сама улази у ватру. На свитање, након што је ватра изгорела, Денерис се појављује са три змаја, које она називе Дрогон, Реагал и Висерион.

Сезона 2[уреди | уреди извор]

Денерис и остаци Дроговог племена лутају пре него што су примљени у град Карт. Домаћин јој је трговац Ксаро Ксоан Дакос, члан Картовог владајућег већа. Денерис покушава да апелује на њих да подрже њену инвазију на Вестерос, безуспешно. Она се враћа у Ксароову групу да пронађе половину њених војника и слуга мртве, а змајеви су нестали. Сусрећући се поново са већем, тражећи њихову помоћ у проналажењу њених змајева, чаробњак Пјат При преузима одговорност и изјављује да се њени змајеви држе у његовом храму зван Дом бесмртног. Денерис путује у храм, али Пријева магија одваја је од Џоре и оставља је у ланцима са њеним змајем. Денерис наређује својим змајевима да жртвују Прија. Тада се Денерис суочава са Ксаром, који се уротио са При и Денерисиним слушкињом Дореаном да преузме контролу над Картом. Денерис затвара Ксара и Дореу у Ксаровом трезору, а преостали лојалисти нападају његову војску, користећи средства за куповину брода.

Сезона 3[уреди | уреди извор]

Денерис путује у Астапор. Када она стигне, ратници од Карта покушавају да је убију, али их спречава сер Баристан Селми, који је служио њеном оцу; Денерис га прихвата у своју службу. Денерис преговара са Астапоријевим робљем да би купила војску елитних војника, у замену за Дрогона, док се споразумевају преко слушкиње зване Мисандеј. По завршетку трансакције, Дрогон је спалио владара Астапора и Денерис је наредила да ослободе град, убију Астапарове господаре и ослободе своје робове. Денерис и њена војска затим марширају на суседни робовски град Јункаи, који је ангажовао компанију Друге Синове (енгл. Second Sons) да обрани град. Команданти Других Синова наређују свом поручнику Дарију Нахарису да убије Денерис; међутим, он је погођен њеном лепотом и уместо тога јој доноси главе својих надређених, обећавајући верност Других Синова. Дарио, Џора и командант робова названих Неокаљани ослобођених у Астапору звани Сиви Црв (енгл. Grey Worm) инфилтрирали су се у Јункаи, отварајући врата за Денерисину војску да освоје град. Денерис је прихваћен од Јункајских ослобођених робова, који је поздрављају као своју "мису" (мајку).

Сезона 4[уреди | уреди извор]

Денерис маршира ка Мирину, и преузима контролу над градом подстичући побуну робова. Одлучује да изврши 163 убиства миринских владара као "правду" за 163 ропску децу разапету на путу за Мирин. Пошто је постало свесно да је њена владавина у Астапору свргнута и да се Јункаи вратио у ропство, Денерис одлучује да остане у Мерину како би владала ту. Она такође започиње интимни однос са Даријом. Након што је открила да ју је Џора претходно шпијунирао у име куће Баратеон, она се разбесни и нареди му да буде прогнан из града. Денерис је касније ужаснута открићем да је Дрогон убио дете фармера; иако Дрогон није могао да буде ухваћен, она има Раегала и Висериона које закључава у Мериновим катакомбама.

Сезона 5[уреди | уреди извор]

Денерис се суочава са новом претњом за њену владавину у облику Синова Харпије, покрета отпора који су чинили узнемирени бивши господари. Њена популарност у вези са ослобођеницима такође почиње да се смањује након што јавно убије једног од својих одборника, Мосадора, због убиства заробљеног Сина Харпије. Након што синови убију сер Баристана, Денерис одлучује да ће покушати обновити мир поновним отварањем Меринових борбених јама и узимањем миринског племића Хиздар зо Лорака за свог мужа. Док је присуствовала демонстрацијама гладијатора, суочава се са Џором, који јој је довео бегунца Тириона Ланистера да је смири. Денерис прихвата Тириона као његовог саветника, али наређује да се Џора поново прогна. На поновном отварању борбених јама, Џора спашава живот Денерис убивши Сина Харпија који је покушао да је убије. Синови Харпије затим покрећу масиван напад, убивши Хиздара и многе друге миринске племиће и слободњаке. Дрогон се појављује и убија или плаши већину Синова Харпије. Док су Неокаљани почели да преплављују Синове Харпије, неки почињу да бацају копља на Дрогона, навевши Денерис да се попне на његова леђа и нареди му да одлети. Дрогон је на крају оставља и она бива заробљена од стране каласара.

Сезона 6[уреди | уреди извор]

Денерис је одведен код кал Мора, вођи дотрачке хорде. Сазнајући да је она удовица кал Дрога, Моро јој каже да мора проживети своје дане међу удовицама калова. Једном кад су се нашли тамо, Денерис је речено да је осуђују калови због пркоса традицији и одласка у свет након Дрогове смрти. Током састанка са калима, Денерис изјављује да само она има довољно амбиција да води Дотраки; када огорчени кали прете да је силују у банди, Денерис пали храм, убијајући све изнутра, али излази без опекотине. Задивљени, Дотраки је прихватају као вођу. Након што је открила да је Џора, ко ју је пратио са Даријом, заражен терминалном болешћу, Денерис му је наредила да пронађе лек и да се врати. Она је кренула за Мерин на Дрогону, заједно са Даријом и Дотракијима.

Денерис се враћа у Мерин како би га затекла под опсадом заједничке флоте из Јункаија, Астапора и Волантиса, који су се одрекли споразума са Тирионом да ослободе своје робове и који тренутно покушавају да поврате град. Денерис ослобађа сва три змаја, спаљује већину робне флоте и хвата бродове који преживе. Робови се слажу да се предају. Убрзо након тога, Теон и Јара Грејџој стижу како би понудили њихову флоту у замену за Денерисино проглашење њихове независности и постављање Јаре као краљицу Гвоздених острва преко свог ујака Јурона Грејџоја, који је планирао оженити се са Денерис. Денерис пристаје на Теонов и Јарин савез. Варис, у међувремену, осигурава подршку Еларије Санд и Олене Тајрел, који су изгубили чланове породице од стране Ланистера и желе освету. Денерис напушта Дарија и Друге Синове у Мерину како би они одржали мир тамо, проглашава Тириона као њеног главног саветника и напокон отпловљава према Вестеросу. [18]

Сезона 7[уреди | уреди извор]

Денерис стиже на острвску тврђаву Змајкамен, древно Таргарјенско утврђење које је некада држао покојни Станис Баратеон, и налази га напуштеним. Она шаље Неокаљане да прошире освојену територију, у Ливачку стену, и њену флоту Грејџој, заједно са бродовима из Дорне, у блокаду седишту Ланистера. Ланистерове снаге су, међутим, напустиле Ливачку стену и заузеле "Highgarden" и његово богатство, а Јурон надвладава бродове своје нећакиње Јаре Грејџој. У покушају да стекне савезнике, Денерис позива новоименованог краља на северу под именом Џон Снежни, да јој преда своју верност. Џон одбија, инсистирајући да Бели Шетачи (енгл. White Walkers) и њихова војска представља више непосредну претњу него Ланистери. Примивши вест о паду области "Highgarden", Денерис доводи Дрогона и Дотракије до десетковања од стране Ланистера. Дрогон је повређен од стране оружја дизајнирана специјално за убијање змајева, али Денерис побеђује. Преостале снаге јој се покоравају након што заповеди змају да испече отпорног Рандила и Дикона Тарлија живог.

Џон и излечени Џора су водили експедицију иза зида како би ухватили једног Шетача, кога ће искористити да убеде Серсеи Ланистер, самопроглашену краљицу Вестероса, да је претња стварна. Спашени су од војске мртвих од стране Денериса и њених змајева, али Ноћни краљ (енгл. Night King) убија Висериона са леденим копљем. Забринута Денерис обећава Џону да ће му помоћи у борби против Шетача, а Џон је прихвата као своју краљицу. Њих двоје и њихови пратиоци доносе Шетача да убеде Серсеи у претњу иза зида. Серсеи се на крају слаже са примирјем и помагањем у борби против војске немртвих, док тајно планира да их изда. Џон и Денерис коначно подлежу својим растућим осећањима једни за друге и постају интимни, несвесни да су повезани крвљу. Ниједно од њих није свесно да је Ноћни краљ оживио Висериона из мртвих, и пробио зид са ватром.

Сезона 8[уреди | уреди извор]

Денерис и Џон стижу у Зимоврел заједно са Неокаљанима, Дотракијима, Дрогоном и Регалом. Брен Старк открива Денерис да је Ноћни краљ оживео Висериона и да је зид пао. Северњаци показују отворено незадовољство чињеницом да је Џон обећао своју верност Денерис, док Санса Старк доводи у питање огромну количину ресурса потребних за домаћинство и храњење њених армија и змајева. Џејми Ланистер долази и најављује да Серси нема намеру да пошаље своју војску да им помогне против Белих Шетача. Денерис жели да убије Џејмија због убиства њеног оца, али је предлог одбијен од стране Сансе и Џона након што Бријена од Тарта гарантује за њега. Џон открива запањеној Денерис да је он син њеног брата Регара и Лијане Старк. Денерис схвата да то Џон чини правим наследником куће Таргарјен, али ту ситуацију прекида долазак Белих Ходача.

Јашући Дрогона и Регала, Денерис и Џон чекају долазак Ноћног краља, али Дотраки су брзо прегажени од мртвих, а Денерис напушта своју позицију да помогне у обрани војске живих. У насталој бици, Дрогон је нападнут и Денерис је срушена. Џора стиже да је заштити од мртвих, а Денерис користи одбачену оштрицу да би се бранила док Арја Старк не уништи Ноћног краља. Међутим, Џора је смртно рањен и умире у рукама Денерис. После битке, Денерис је огорчена због признања које Џон има из страха да ће га људи више волети као краља него њом. Она замоли Џона да не открије своје право порекло, али он инсистира да каже Санси и Арји. Санса каже Тириону, који каже Варису.

Денерис са својом морнаричком флотом, док Џон маршира на југ са својом војском. Она бива у заседи Јуронa Грејџоја и његове флоте, који лако убијају Раегала, уништавају флоту и заробљавају Мисандеј. Денерис и њени саветници путују како би преговарали о Серсиној предаји и ослобађању Мисандеј, али је Серсеј убија пред Денерис. Тирион открива Денерис да Варис покушава да постави Џона на престо; касније га Дрогон га спали живог. Сама са Џоном касније, Денерис покушава да га пољуби, али он се повлачи због њихове крвне везе. Денерис се препушта ослањању на страх.

Док Денерисина војска кампује, Џејми је уочен покушавајући да се инфилтрира и заточен је, али Тирион пркоси Денерис да га пусти и да га спасе. Пре битке, Тирион се залаже за Денерис да поштеди становнике ако зазвоне звона да прогласе предају. Заиста, када Денерис спали флоту и градски низ шкорпиона, војници Ланистера се предају, али Денерис наставља да спаљује велики део, убијајући небројене цивиле, док су Серсеи и Џејми такође погинули. Обраћајући се својој војсци, Денерис изјављује да ће искористити своју моћ да ослободи цели свијет. Након што је чула за ослобађање Џејмија, оптужила је Тириона за издају и ухапсила га када је јавно предао оставку. Арија и Тирион упозоравају Џона да ће Денерис гледати на његово Таргарјенско наслеђе као претњу њеној владавини и да Санса неће слушати Денерис. Тирион каже Џону да је, упркос његовим осећањима према њој, његова дужност да убије Денерис јер је она највећа претња људима. Џон покушава да се суочи са Денерис, али када она наставља да тврди да су њене акције биле неопходне за успостављање доброг света, Џон је убија. Дрогон стиже убрзо након тога и топи трон пре него што напусти Вестерос са беживотним телом од Денерис.

Пријем[уреди | уреди извор]

Уопштено[уреди | уреди извор]

Емилија Кларк је била релативно непозната пре него што је имала улогу Денерис у Игри престола . [19]

Денерис је један од најпопуларнијих ликова из серије књига, заједно са ликовима званим Тирион Ланистер и Џон Сноу. [2] Њујорк тајмс је назвао Денерис једним од Мартинових "најбољих креација". [1] Ролинг стоун ју је сврстао на прво место на листи "Топ 40 ликова у Игри Престола", називајући своју причу "нон-стопном конфронтацијом са сложеним идејама о сексу, рату, полу, раси, политици и моралности". [19] Метју Гилберт (енгл. Mathew Gillbert) из Тhe Boston Globе-а назвао је њене сцене "зачараним". [20] Ендру Леонард (енгл. Andrew Leonard), у својој ревизији "Плеса са Змајевима", назвао је Денерис једним од три најјача лика у серији и жалио се на њен недостатак укључивања у "Гозби за Вране". [4] Сајт Мashable препознао ју је као једног од пет најпопуларнијих ликова у серији, [21] док је Тhe Daily Beasts називала "најближе што серија има за протагонисте". [22]

Глумачки перформанс Емилије Кларк, док је затварала Денерисов спектар; у првој епизоди од уплашене дјевојке до оснажене жене, била је похваљена. Гилберт је рекао: "Kларк нема много емоционалне разноликости са којим би могла радити као Денерис, осим жестоке одлучности, а ипак изненађује." [20] У својој рецензији, Емили ВенДерВерф (енгл. Emily VanDerWerff) коментарисала је потешкоће у прилагођавању такве еволуције од странице до екрана, али је закључила да "Кларкова више него печати посао овде". [23] Мет Фовлер (енгл. Matt Fowler) из ИГН-а такођер је похвалио Емилију а и напоменуо да је Денерисов избор да гледа умирање Висериса "моћан" и важан помак у њеном карактеру. [24] Тајмс запослени Џејмс Понивозик (енгл. James Poniewozik) похвалио је Денерисину причу [25], док други критичари похвалили Емилијину глуму. [26] [27] Емилијин наступ и финална сцена су похваљени, [28] а завршна сцена сезоне је добила широко признање.

Кејт Артур са сајта Базфид критиковала је причу о лику у другој сезони телевизијске емисије, тврдећи да је она превише "слаба". Међутим, Артур је похвалила "сврху у комбинацији са човечанством, па чак и неким хумором" током треће сезоне, оцењујући да је Кларкова "појела екран као резултат". [29] Нејт Хопер из часописа Есквајер, када је говорио о телевизијској серији, тврдио је да лик није суочен с довољно сукоба, карактеризирајући то што је освајање градова "исечено и осушено", наводећи да "она треба да се еманципује од свог личних, удобних, световних победа". [30]

Денерисине победе над немилосрдним мушким ликовима претвориле су је у симбол феминизма.[31] [32] "Калиси", један од њених многобројних псеудонима, постао је скраћеница за "јаку, оснажену жену", њено лице је коришћено за знакове политичког протеста, а многи фанови су назвали своје кћери за њом. [32] [33] Анализирајући њени феминистички приступ, Тања Гаремани (енгл. Tanya Ghahremani) из Bustle наводи да је еволуирала од кротке девојке, "од тога да буде вољна жена лидера номадског ратника групе, да је био вођа поменуте групе и читав тона људи који радо положио у њиховој војсци. " [31] Геби Дел Вале (енгл. Gaby Del Valle) из Воксa је рекла да се толико људи види у Денерис јер њена прича руши херојско путовање. "Денерис је била очигледан губитник емисије", рекла је Геби, додајући да док су друге жене у емисији почеле да буду прилично једнодимензионалне, "Денерис је била динамична и њена борба била је примамљива". Позивајући се на есеј Рике Шубарт (енгл. Rikke Schubart), филмског стипендисте и професора на Институту за проучавање културе на Универзитету Јужне Данскe, Геби је изјавила да је Рике објасниla да се Денерис "креће на архетипско путовање хероја са обртом" јер "уместо учења да би се понизила, као што то обично раде хероји, Дани мора научити да се потврди у универзуму којим доминирају мушкарци. Као резултат тога, она комбинује емоције и елементе који су стереотипно родно мушки и женски (мушки понос, мушки змајев, девојка у невољи), а онда тврди агенцију за себе и друге." [32]

Поглавље зликовца[уреди | уреди извор]

Одлука да се Денерис претвори из хероја у негативца, пут који је дуго био теорија фанова, био је контроверзан. [34] [35] Алекс Абад Сантос (енгл. Alex Abad-Santos) наводи, "Последица да је Денерис Таргаријен полудела је највећа превара икада почињена". Он је тврдио да је "у суштини мамац-и-прекидач", јер, током седам сезона, публика је видела Денерис као добру и моралну особу која је одлучила да укине ропство и створи праведније друштво, и да је одједном карактеризира као невољан да слуша своје саветнике супротставља различита времена када је тражила и обраћала пажњу на њихове савете.[36] Елијана Докторман (енгл. Eliana Docterman) из Тајмса поновила је ове осећаје, мислећи да су се Денерис и Џон "показали као најпопуларнији хероји за које су навијали - не само зато што су преварили смрт, већ зато што су проводили време с онима који нису били као они и научили да их разумеју". Претварање Денерис у злочинца у последњих неколико епизода осећа се као "незапажен преокрет у причи". [37]

Већина критичара је открила да је злобан заокрет, који је остварен након што је Денерис непотребно убила хиљаде невиних људи.[38][39] Назвавши Денерис својим омиљеним ликом и емоционално исцрпљујућим луком, Мајк Хоган (енгл. Mike Hogan) из Vanity Fair је рекао да иако је серија јасна изразила да Денерис има темперамент, "видели смо како је она уравнотежила насиље са милосрђу, љубазношћу и изнад свега лукавошћу. Провели смо године гледајући како она расте од беспомоћне девојке у искусног вођу који је прошао кроз много тога". Он је додао да претварање Денерис у злочинца "након лоше среће која је додуше била прилично лоша" није имало смисла.[40] Докторман је додала: "Да, Денерис је користила ватру и њене змајеве раније како би се осветила и казнила, али све до сезоне 7, сви које је спалила били су или зло или непријатељ"[41] и "постоји додатни слој латентног сексизма анализирана и овде: Серсеј и Денерис су две жене које су гладне моћи, буквално зле краљице у бајковитом говору" док су " мушкарци попут Теона и Џејмија откупљени; Џон Сноу изгледа као очигледан избор за несебичног краља".[37] Рекла је да се "у само неколико епизода Денерис се брзо трансформисала од жене која се поносила тиме што је спасила потлаченог од оног који спаљује невине".[42] Критичари су сматрали да је злочинац могао да ради преко снажне поруке да моћ поквари све, али да је представа морала да пружи бољи темељ за то.[38][41][43]

Други критичари су поздравили злочинца.[38] Ендру Прокоп (енгл. Andrew Prokop) је рекао да би Денерис "могла бити серија" крајњег злочинца "и да су представа и да роман Џорџа Р. Р. Мартина "Песма о леду и ватри" наговестио ово.[34] Он је рекао да је "Денерис дуго способна за велико сажаљење - и велико насиље" и да "велика сила коју јој дају змајеви" омогућава догађаје. Он је указао на Денерис која је била "љута због распећа ропске деце" и наредили "еквивалентан број разапетих заробљених племића" и обратио се другим случајевима њене окрутности, као што је, на пример, када је спалила оца и брата Самвела Тарлија на смрт зато што су одбили да клекну за њу. Рекао је да, у једној од Мартинових књига, Денерис “имплицира да је њен једини страх она сама. Боји се шта би могла учинити. Прокоп се, међутим, сложио са жалбама да је обрт лоше изведен.[34] Џејмс Хиберд (енгл. James Hibberd) је такође указао на знаке да је Денерис увек била предодређена да буде негативац. Питао је: "Да ли смо већ мислили да је Дани способна да спали на хиљаде невиних људи?" Или смо порицали њене убилачке начине? Да ли смо заиста мислили да је неко ко је разапео 163 људи, јер је претпостављала да су сви одговорни за убијање робова, добра особа?" Признајући да је представа можда била "помало зезнута у томе што је глумила своје убилачке тренутке као херојске" и да је стога шокантан, он је рекао да је Денерис увек бирала екстремно насиље када је веома узнемирена. Хиберт је сматрао да је представа доказала Денерисин карактер, "а при томе је ствар коју заправо покреће, дебата о њеном моралу, доводећи то питање у први план емисије након што је пустила да седи мирно у позадини за тако дуго".[44]

Роуз Мур (енгл. Rose Moore) из Screen Rant је изјавила да "ако се Денерис претвори у злочинца" који се савршено уклапа "у серији, гдје Таргаријени имају тенденцију ка лудилу и да ствара прекрасну причу о злочинцу".[35] Мур је закључила да би Денерис прешла из прогнане и притом не криве, у краљицу и спаситеља њеног народа до зликовца, "како њене велике идеје о слободи нису биле довољне да је постане херој" и да "како опсесија снагом и одлучност да је "у праву" у веровању да је трон њен, довољно је да је одведе од мајке у диктатора". Мооре каже да постоји "дивна симетрија у којој је смрт њеног оца покренула догађаје у серији у покрету, само да би била замотана и смрћу ње".[35] Прокоп је такође сматрао да серија не може да се заврши "тријумфалном Денерис Таргаријен која херојски узима трон", јер "то не би била Игра Престола".[45]

Навијачи су генерално ову промену у Денерисином луку приписали писцима који су одбацили њен развој карактера, а многи су га критиковали као убиство карактера.[39][46] Елиз Воншел (енгл. Elyse Wanshel) из Хафингтон поста је рекла, "То је било узнемирујуће за јак и симпатични женски лик за кога многи веровали да ће постати херој серије".[47] Емили ВанДерВерф наводи изјаву писца: "Жене које очекују Денерис да постане благонаклона феминисткиња која је и владар, да разбије точак и на крају циклус репресије, нису били глупи. Они су следећи основни логику приче".[48] Она такође наводи да су се "многи људи дубоко повезали са Дани, видећи у њој аватар женске моћи коју нису видели другде у поп култури када је емисија започета 2011. године". Ејч-Би-Оу маркетинг се у прошлости више него ослањао на то, играјући аспекте приче која је учинила да се Дани осјећа као 'изабрана фигура'. Рекла је да ће се након њених злобних или осветољубивих акција, представа "вратити на идеју о њеним основним принципима, жељи да исправи неправде и разбије точкове. Зашто људи не би дошли до тешке идентификације с тим ликом?"[48]

Признање и награде[уреди | уреди извор]

Од самог почетка, Емилијин наступ је био хваљен од стране критичара. Добила је награду Еми за најбољу споредну глумицу у драми 2011. године,[49] као и награду "Stream Award" за изведбу женске улоге. Такође је освојила "Gracie Allen Award" за изванредну женску улогу у драмској серији или специјалној у 2012, [50] и "SFX Award" за најбољу глумицу у 2013.[51]

Кларкова је добила номинације за награду Еми за изванредну помоћну глумицу у драмској серији 2013., 2015. и 2016.[52][53][54] Такође је номинована за награду за избор критичара за најбољу споредну глумицу у драмској серији за улогу у 2013. и 2016.[55][56] Друге номинације укључују "Golden Nymph Award" за изванредну глумицу у драмској серији 2012. године,[57] Сателит награду за најбољу споредну глумицу у серији, мини-серију или у телевизијском филму у 2013. години, "People's Choice Award" као ТВ глумица у 2014, 2016 и 2017,[58][59] награду Сатурн за најбољу споредну глумицу на телевизији у 2015,[60] "Gold Derby TV Award" за најбољу споредну глумицу у драми у 2013 и 2014,[61][62] и МТВ филмску награду за најбољу глумицу на изложби 2017.[63] ИГН је такође номиновао Кларкову за најбољу ТВ глумицу у 2011.[64]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б Orr, David (12. 8. 2011). „Dragons Ascendant: George R. R. Martin and the Rise of Fantasy”. The New York Times. Приступљено 12. 7. 2014. 
 2. ^ а б Jennings, Dana (14. 7. 2011). A Dance with Dragons Review: In a Fantasyland of Liars, Trust No One, and Keep Your Dragon Close”. The New York Times. Приступљено 20. 7. 2014. 
 3. ^ Brown, Rachael (11. 7. 2011). „George R.R. Martin on Sex, Fantasy, and A Dance With Dragons. theatlantic.com. Приступљено 2. 2. 2012. 
 4. ^ а б Leonard, Andrew (10. 7. 2011). „Return of the new fantasy king: A Dance With Dragons. salon.com. Приступљено 2. 2. 2012. 
 5. ^ а б A Game of Thrones, Chapter 3: Daenerys I.
 6. ^ A Game of Thrones, Appendix.
 7. ^ „Caught in a Robb Romance”. Rolling Stone. Архивирано из оригинала 18. 06. 2018. г. Приступљено 16. 07. 2019. 
 8. ^ а б Robinson, Joanna (23. 5. 2018). „Cover Story: Emilia Clarke's Solo Flight”. Vanity Fair. Приступљено 18. 6. 2018. 
 9. ^ A Dance With Dragons Interview”. Entertainment Weekly. 12. 7. 2011. Приступљено 18. 6. 2017. 
 10. ^ „George R. R. Martin talks Game of Thrones as the HBO show's 'Daenerys' departs”. Chicago Tribune. 29. 4. 2010. Архивирано из оригинала 19. 04. 2012. г. Приступљено 16. 07. 2019. 
 11. ^ „Emmys 2013: Thrones star Emilia Clarke reacts -- in Dothraki?”. Los Angeles Times. 
 12. ^ а б в Amy Blumsom (17. 5. 2016). „Emilia Clarke confirms her nude scene does not feature a body double in latest Game of Thrones”. The Daily Telegraph. Приступљено 1. 11. 2016. 
 13. ^ а б Belloni, Matthew; Goldberg, Lesley (30. 10. 2014). Game of Thrones Cast Signs for Season 7 with Big Raises”. The Hollywood Reporter. Приступљено 20. 7. 2016. 
 14. ^ а б Andreeva, Nellie (30. 10. 2014). Game Of Thrones Stars Score Big Raises”. Deadline Hollywood. Приступљено 20. 7. 2016. 
 15. ^ Goldberg, Lesley (21. 6. 2016). Game of Thrones Stars Score Hefty Pay Raises for Season 8”. The Hollywood Reporter. Приступљено 20. 7. 2016. 
 16. ^ Parker, Mike (25. 4. 2017). Game Of Thrones season 7: Stars set to earn £2 Million per episode”. Daily Express. Архивирано из оригинала 25. 4. 2017. г. Приступљено 25. 4. 2017. 
 17. ^ Hooton, Christopher (25. 4. 2017). Game of Thrones season 7: Actors 'set to earn £2million per episode', making them highest-paid ever”. The Independent. Архивирано из оригинала 25. 4. 2017. г. Приступљено 25. 4. 2017. 
 18. ^ Fowler, Matt (27. 6. 2016). „Game of Thrones: "The Winds of Winter" Review”. IGN. Архивирано из оригинала 17. 8. 2016. г. Приступљено 30. 3. 2017. 
 19. ^ а б „Top 40 Game of Thrones Characters, Ranked”. Rolling Stone. Jann Wenner. 31. 3. 2014. Архивирано из оригинала 27. 09. 2014. г. Приступљено 24. 9. 2014.  Грешка код цитирања: Неисправна ознака <ref>; назив „Rolling Stone” је дефинисано више пута с различитим садржајем
 20. ^ а б Gilbert, Matthew (28. 3. 2013). „Fantasy gets real on Game of Thrones. The Boston Globe. John W. Henry. Приступљено 21. 9. 2014. 
 21. ^ Erickson, Christine (12. 6. 2014). „Ranking the Most Popular Characters in Game of Thrones. Mashable. Приступљено 24. 9. 2014. 
 22. ^ Romano, Andrew (2. 4. 2014). „Will Season 4 Make Game of Thrones the Best Fantasy Show Ever?”. The Daily Beast. The Newsweek Daily Beast Company. Приступљено 21. 9. 2014. 
 23. ^ VanDerWerff, Emily. „'A Golden Crown' (for experts)”. A.V. Club. Архивирано из оригинала 24. 5. 2011. г. Приступљено 24. 5. 2011. 
 24. ^ Fowler, Matt. Game of Thrones: 'A Golden Crown' Review”. IGN. Приступљено 22. 5. 2011. 
 25. ^ Poniewozik, James (30. 5. 2011). Game of Thrones Watch: Boared to Death”. Time. Приступљено 3. 6. 2011. 
 26. ^ „WHAT TO WATCH”. AOL.com. Архивирано из оригинала 02. 05. 2012. г. Приступљено 16. 07. 2019. 
 27. ^ „You Win Or You Die”. The A.V. Club. 
 28. ^ „WHAT TO WATCH”. AOL TV. 
 29. ^ Arthur, Kate (18. 4. 2013). „9 Ways Game Of Thrones Is Actually Feminist”. BuzzFeed. BuzzFeed Inc. Приступљено 21. 9. 2014. 
 30. ^ Hopper, Nate (10. 6. 2013). „Queen of Drag-Ons”. Esquire. Hearst Magazines. Приступљено 21. 9. 2014. 
 31. ^ а б Ghahremani, Tanya (7. 11. 2013). „'Game of Thrones' Daenerys Targaryen Is A Feminist First, Mother of Dragons Second”. Bustle. Приступљено 13. 5. 2019. 
 32. ^ а б в Del Valle, Gaby (26. 4. 2019). „"Khaleesi" became shorthand for a strong, empowered woman”. Vox. Приступљено 13. 5. 2019. 
 33. ^ Vejvoda, Jim (12. 5. 2019). „Game of Thrones: Why Daenerys Made That Unexpected Decision”. IGN. Приступљено 13. 5. 2019. 
 34. ^ а б в Prokop, Andrew (12. 5. 2019). „Game of Thrones’ dark turn for Daenerys has been long in the making”. Vox. Приступљено 12. 5. 2019. 
 35. ^ а б в Moore, Rose (21. 4. 2019). „Game of Thrones Theory: Daenerys Is The Final Villain Of Season 8”. Screen Rant. стр. 2. Приступљено 5. 5. 2019. 
 36. ^ Abad-Santos, Alex (9. 5. 2019). „Game of Thrones is spending its last hours ruining Daenerys Targaryen”. Vox. Приступљено 12. 5. 2019. 
 37. ^ а б Dockterman, Eliana (6. 5. 2019). „There’s One Major Problem With the Daenerys ‘Going Mad’ Plotline on Game”. Time. Приступљено 12. 5. 2019. 
 38. ^ а б в August, Pang-Chieh (13. 5. 2019). „The Best Takes On Daenerys' Controversial Decision On 'Game Of Thrones'. Digg. Приступљено 15. 5. 2019. 
 39. ^ а б Bruney, Gabrielle (13. 5. 2019). „Game of Thrones Fans Aren’t Happy About What Daenerys Did in Episode Five”. Esquire. Приступљено 13. 5. 2019. 
 40. ^ Hogan, Mike (12. 5. 2019). „Game of Thrones Season 8, Episode 5 Recap: Daenerys’s Pivot to Vengeance”. Vanity Fair. Приступљено 13. 5. 2019. 
 41. ^ а б Dockterman, Eliana (13. 5. 2019). „How Daenerys Finally Turned Into the Mad Queen on Game of Thrones”. Time. Приступљено 13. 5. 2019. 
 42. ^ Dockterman, Eliana (20. 5. 2019). „Game of Thrones Had an Opportunity With Daenerys Targaryen. The Show Squandered It”. Time. Приступљено 20. 5. 2019. 
 43. ^ Beauchamp, Zack (12. 5. 2019). „How Game of Thrones did Daenerys wrong”. Vox. Приступљено 13. 5. 2019. 
 44. ^ Hibberd, James (12. 5. 2019). „Game of Thrones recap for season 8, episode 5: Queens of the ashes”. Entertainment Weekly. Приступљено 19. 5. 2019. 
 45. ^ Prokop, Andrew (15. 5. 2019). „Game of Thrones’ King’s Landing horror fittingly reveals what the show has always been about”. Vox. Приступљено 15. 5. 2019. 
 46. ^ „'Game of Thrones' Final Season Draws Backlash Over Portrayal of Female Characters”. The Hollywood Reporter. 13. 5. 2019. Приступљено 13. 5. 2019. 
 47. ^ Wanshel, Elyse (13. 5. 2019). „Emilia Clarke Tried To Warn Us We’d Hate Daenerys’ ‘Game Of Thrones’ Ending”. HuffPost. Приступљено 20. 5. 2019. 
 48. ^ а б VanDerWerff, Emily (17. 5. 2019). „Why everybody’s so mad about Daenerys Targaryen”. Vox. Приступљено 19. 5. 2019. 
 49. ^ Darq (17. 9. 2011). „The 2011 Emmy Award Winners Announced (EW.com Awards)”. spoilertv.com. 
 50. ^ „2012 Gracie Awards Winners”. TheGracies.org. Архивирано из оригинала 17. 4. 2015. г. 
 51. ^ Caroline van Oosten de Boer, Milo Vermeulen. „Vote in The SFX Awards 2013 - Fandom&Fun”. Whedonesque. Архивирано из оригинала 22. 12. 2015. г. Приступљено 16. 07. 2019. 
 52. ^ „Emmy Nominees Full List: Breaking Bad, Homeland, Downton Abbey Dominate 2013 Awards”. The Huffington Post. 18. 7. 2013. Приступљено 10. 7. 2014. 
 53. ^ „Emmy Award Nominations: Full List of 2015 Emmy Nominees”. Variety. 16. 7. 2015. Приступљено 16. 7. 2015. 
 54. ^ Rice, Lynette (14. 7. 2016). „Emmy nominations 2016: See the full list”. Entertainment Weekly. Приступљено 14. 7. 2016. 
 55. ^ „Critics' Choice Television Awards”. Critics' Choice Awards. 22. 5. 2013. Архивирано из оригинала 2. 6. 2012. г. Приступљено 22. 5. 2013. 
 56. ^ „Critics' Choice TV Awards: HBO Leads With 22 Nominations”. 14. 11. 2016. Приступљено 14. 11. 2016. 
 57. ^ „Nominees of the 52nd Festival de Television de Monte-Carlo”. tvfestival.com. Архивирано из оригинала 14. 11. 2016. г. Приступљено 16. 07. 2019. 
 58. ^ „NOMINEES & WINNERS 2016”. People's Choice Awards. 3. 11. 2015. Приступљено 4. 12. 2015. 
 59. ^ „People's Choice Awards 2017: Complete List of Nominations”. EOnline. 15. 11. 2016. Приступљено 15. 11. 2016. 
 60. ^ „List of 2015 nominations”. Saturn Awards. 3. 3. 2015. Архивирано из оригинала 26. 6. 2012. г. Приступљено 3. 3. 2015. 
 61. ^ Montgomery, Daniel (18. 9. 2013). Breaking Bad, Parks and Rec win big at Gold Derby TV Awards!”. Gold Derby. Приступљено 20. 8. 2016. 
 62. ^ Montgomery, Daniel (20. 8. 2014). Orange is the New Black, Breaking Bad sweep Gold Derby TV Awards”. Gold Derby. Приступљено 20. 8. 2016. 
 63. ^ Johnson, Zach (6. 4. 2017). Guardians of the Galaxy Lands 7 MTV Movie Awards Nominations”. E!. Архивирано из оригинала 6. 4. 2017. г. Приступљено 6. 4. 2017. 
 64. ^ „Television”. IGN.