Денис Ричи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Денис Ричи
Dennis Ritchie 2011.jpg
Денис Ричи 2011.
Датум рођења (1941-09-09)9. септембар 1941.
Место рођења Бронксвил
САД
Датум смрти 12. октобар 2011.(2011-10-12) (70 год.)
Место смрти Беркли Хајтс
САД
Поље Рачунарство
Школа Универзитет Харвард
Познат по C
јуникс
Награде Тјурингова награда

Денис Ричи (енгл. Dennis MacAlistair Ritchie; Бронксвил, 9. септембар 194112. октобар 2011) је научник из области рачунарства значајан због својих доприноса у језицима ALTRAN, B, BCPL и C, затим Мултиксу и јуниксу. Добитник је Тјурингове награде 1983. и Националне медаље за технологију 1998. Пред крај живота је био шеф Одсека за истраживање системског софтвера у „Луцент технологијама“ (енгл. Lucent Technologies).

Почеци[уреди]

Денис Ричи је рођен у Бронксвилу, Њујорк. Дипломирао је на Харварду физику и примењену математику. Почео је да ради 1967. у рачунарском истраживачком центру у Беловим лабораторијама.

C и јуникс[уреди]

Кен Томпсон (лево) и Денис Ричи (десно)

Ричи је најпонатији као творац програмског језика C, кључни програмер у развоју јуникс оперативног система и као коаутор дефиниционе књиге за C, C програмски језик (књига), опште познате као К&Р (према ауторима Кернигену и Ричију).

Ричијев изум C-а и његова улога у развијању јуникса упоредо са Кен Томпсоном, поставили су га као важног пионира модерног рачунарства. Це језик је данас широко распрострањен у развијању апликација и оперативних система, његов утицај је видљив и у модерним програмским језицима као што су C++ и C#. Јуникс је такође био утицајан, успостављајући концепте и принципе који су сада у темељима рачунарства. Популарни оперативни систем Линукс и његови алати су наследници Ричијевог рада, а Виндоус оперативни систем укључује јуникс компатибилне алате и C компајлере за програмере.

Ричи је изјавио да је креирање језика C „изгледало као добра ствар за урадити“ и да би било ко други на истом месту у исто време урадио ту исту ствар, међутим његов колега из Бел лабса Бјарне Строуструп творац C++ је рекао „да је Денис одлучио да утроши ту декаду на тајанствену математику, јуникс би био мртворођенче“.

Пратећи успех јуникса, Ричи је наставио истраживања у оперативним системима и програмским језицима, доприносећи у Плану 9 и Инферно оперативном систему као и Лимбо програмском језику.

Награде[уреди]

Тјурингова награда[уреди]

Године 1983. Ричи и Кен Томпсон заједно су добили Тјурингову награду за њихово развијање теорије генеричких оперативних система и посебно за имплементацију јуникс оперативног система. Ричијево предавање поводом Тјурингове награде било је насловљено „Приказ истраживања софтвера“ (енгл. Reflections on Software Research).

Национална медаља за технологију[уреди]

Дана 27. априла 1999. Томпсон и Ричи заједнички су добили Националну медаљу за технологују за 1998. од председника САД Била Клинтона за копроналазак јуникс оперативног система и Це програмског језика који су заједно довели до великог напретка у рачунарском хардверу, софтверу и мрежним системима и стимулисали раст целокупне индустрије и тиме повећали америчку предност у информатичком добу.[1] [2]

Надимци[уреди]

Денис Ричи је често познат као "dmr" (његова имејл-адреса у Бел лабораторијама) у разним Јузенет њузгрупама (енгл. Usenet newsgroups (као што је нпр. comp.lang.c).

Ричијева писана дела[уреди]

Најпознатија Ричијева писана дела су:

Референце[уреди]

  1. ^ Ричи и Томпсон добијају Националну медаљу за технологију Архивирано на сајту Wayback Machine (март 27, 2006) (на језику: енглески) Бел лабораторије најава (на језику: енглески)
  2. ^ Ричи и Томпсон добили Националну медаљу за технологују од председника Клинтона Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 11, 2003) (на језику: енглески) Бел лаб. новински извештај (на језику: енглески)

Спољашње везе[уреди]