Деперсонализација

Из Википедије, слободне енциклопедије

Деперсонализација је патолошки процес губитка осећања личног идентитета и осећање отуђења од себе самог који се јавља у склопу тешких душевних обољења.[1] Деперсонализација је измена у доживљају и свесности себе, доводи до осећаја нестварности, одвојености, отуђености од сопственог тела. Особа се осећа као робот. Особе које пате од деперсонализације се жале на губитак свих осећања и сензорних доживљаја. Особа има осећај да је нестварна, као да игра неку улогу, да није спонтана, осећа се као да посматра своје доживљаје са дистанце, као да су туђи.[2]

Субјективни осећај пацијената[уреди]

Пацијенти исказују ово стање као непријатно, свесни су да се нешто променило у значајној мери али не могу да објасне на који начин је то различито. Често ово стање описују реченицом „то нисам Ја." Пацијент доживљава отуђеност својих менталних активности, мишљења и осећања, губи свој идентитет. Људи који доживљавају деперсонализацију често сматрају да је то наговештај психозе. Поремећај који се јавља често са деперсонализацијом је дереализација. Пролазне епизоде деперсонализације и дереализације се често дешавају у току умора, недостатка спавања као и код акутних стресних ситуација.

Обољења уз која се јавља[уреди]

Метафорично значење[уреди]

У егзистенцијалистичкој и хуманистичкој психологији израз се користи метафорично, да опише стање обезличености „нормалног“ појединца у савременом (дехуманизованом) друштву. Осећај бивања у нереалној ситуацији у смислу да сопство или тело јесте одвојено од непосредне околине. Ово искуство је често код особа које су изложене великој количини стреса или су у кризи, као и код појединаца који пате од специфичних менталних поремећаја попут неуроза и психоза.

Извори[уреди]

  1. Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Ивана Видановића Речник социјалног рада уз одобрење аутора.
  2. American Psychiatric Association (2004). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-IV-TR (Text Revision). American Psychiatric Association. ISBN 0-89042-024-6.

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).