Десет малих црнаца

С Википедије, слободне енциклопедије
Десет малих црнаца
Корице првог енглеског издања
Ориг. насловAnd Then There Were None
Ten Little Niggers
Ten Little Indians
АуторАгата Кристи
Земља Уједињено Краљевство
Језикенглески
Садржај
Жанр / врста делакриминалистички
ЛокализацијаЦрначко острво
Издавање
Датум1939.
Број страница214
Класификација
ISBN?9536838052

Десет малих црнаца (енгл. Ten Little Niggers или енгл. And Then There Were None) је криминалистички роман Агате Кристи који је Колинс крајм клаб објавио 6. новембра 1939. Роман је прво носио назив Десет малих црнаца затим је променио назив у Десет малих индијанаца, јер је острво променило име, да би затим добио назив А затим није остао нико. Говори о десет странаца, људи који наизглед немају никакве везе један с другим, али су у ствари сви криви за неко убиство за које нису одговарали. Иако су њих десеторица једини становници на острву, један по један почињу умирати, а узрок њихове смрти прати стихове дечје песмице Десет малих црнаца (енгл. Ten Little Nigger Boys Went Out To Dine).[1]. О овој књизи ауторка је у својој тајној бележници записала[2]:

Десет људи мора да умре, а да то не постане смешно. Написала сам књигу после страховито обимног планирања

Ово је далеко најпопуларнији роман Агате Кристи, те уједно и њен најпродаванији. Продат је у више од 100 милиона примерака[3], чиме је уједно седма најпопуларнија књига свих времена, те према Џону Курану, једном од највећих познавалаца дела Агате Кристи, представља највеће техничко достигнуће и најпродаванији криминалистички роман свих времена.[2]

Књига је екранизована и драматизована у неколико наврата, а изашла је и у облику видео игре.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Museum Victoria: „Ten Little Nigger Boys Went Out To Dine“ Архивирано на сајту Wayback Machine (15. јул 2014), приступ 16.6.2013(језик: енглески)
  2. ^ а б Политика: „Тајне бележнице Агате Кристи“, Марина Вулићевић, 13.07.2011, приступ 16.6.2013
  3. ^ иСербиа: „Књиге милионског тиража“, приступ 16.6.2013

Спољашње везе[уреди | уреди извор]