Детонирајући штапин

С Википедије, слободне енциклопедије
Детонирајући штапин

Детонирајући штапин је врпца са бризантним експлозивним пуњењем. Овај штапин омогућава брз и сигуран пренос детонације са детонаторске каписле, електричног детонатора или непосредно на велики број минских пуњења. При томе се остварује скоро тренутни пренос у све гране штапина, тј. до свих минских пуњења.

Састав[уреди | уреди извор]

Детонирајући штапин

Срж детонирајућег штапина израђује се од фулмината живе или пентрита са адитивима. Ако се за срж користи фулминат живе, он се флегматизује са парафином, па његова брзина детонације износи око 5000м/с. Ако је срж од пентрита онда је брзина детонације око 6500 м/с. Експлозивно пуњење штапина смешта се у танку пластичну или папирну цевчицу. У средини експлозивног пуњења је конац који обезбеђује равномеран распоред експлозива (констатну густину) по целој дужини штапина. Цевчица је споља чврсто обмотана двоструком памучном пређом, уплетеном у супротним смеровима. Преко пређе урађена је спољна пластична изолација, која чини штапин еластичнијим (флексибилнијим), а истовремено штити срж штапина од механичких утицаја, влаге и воде.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Детонирајући штапин мора бити савитљив и лако се везивати у чворове, при чему не сме доћи до пуцања заштитне пластичне облоге. Када се запали отвореним пламеном гори лагано као свака материја, а да при томе не долази до детонације. Отпоран је на воду (ако су му крајеви изоловани), па исправно детонира и након стајања у води. Иницира се детонаторском капислом бр.8 или електродетонатором, који се на крај штапина причврсти изолационом траком или неким другим средством. Сви остали крајеви штапина везани за главни крак штапина, активирају се детонацијом главног крака. Користи се за пренос детонације од рударске каписле бр.8 или електричног детонатора до минског пуњења, односно појачника детонације. Пренос детонације може се обавити тренутно или са програмираним успорењем (постављањем конектора).

Литература[уреди | уреди извор]

^ Професор др Првослав Трифуновић, Доцент др Раде Токалић. Технологија материјала у рударству