Дејановићи

Из Википедије, слободне енциклопедије
„Драгаши” преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Драгаши (вишезначна одредница).
Дејановићи
Држава Српско царство, Велбуждска кнежевина
Посједи Велбуждска кнежевина
Владарска титула Севастократор, Деспот
Први владар Дејан
Националност Српска
Вјера Православна
Српско царство 1360. године, у време цара Уроша, са територијама обласних господара

Дејановићи или Драгаши су били српска властелинска породица која је у другој половини 14. века управљала простором око тромеђе данашњих република Србије, Бугарске и Македоније. Њен родоначелник је био севастократор Дејан који је био ожењен рођеном сестром цара Душана (краљ 13311345, цар 13461355) Теодором (у монаштву Евдокија) и који је управљао жупама Жеглигово и Прешево. Током владавине цара Уроша (1355—1371) од кога је добио титулу деспота и после смрти Јована Оливера проширио је своје просторе на области око Велбужда и Радомира. После његове смрти га наслеђују синови деспот Јован Драгаш и господин Константин Драгаш који су заједнички управљали њиховим поседом који су проширили тако да је обухватао широку област од Врања и Прешева до Радомира и на југ до Штипа, Радовишта и Струмице. После Маричке битке 1371. године су постали вазали Османског царства, а после Јованове смрти 1377. или 1378. године Константин наставља да управља својим областима у склопу Османског царства. Он је своју ћерку Јелену из првог брака удао за византијског цара Манојла II Палеолога (13911425) и у том браку се се родили последњи византијски цареви (Јован VIII (1425—1448) и Константин XI (14491453)) и морејски деспоти. Последњи византијски цар Константин XI, који је јуначки погинуо приликом покушаја одбране Цариграда од Османлија 1453. године, је био познат под презименом своје мајке Драгаш које је носио. После Константинове смрти у бици на Ровинама 1395. године у којој је погинуо и његов сусед Марко Мрњавчевић (1371 — 1395), његовим областима наставља да управља његов син Јакуб који је примио ислам[тражи се извор од 06. 2010.].

Константин Драгаш је опеван у народној епској поезији као друг Марка Краљевића под именом бег Костадин. Поред тога, његово име се очувало у данашњем називу Велбужда којим је управљао, а који се данас зове Ћустендил што је изведено од турског назива Kjustendil, што значи Константинова Бања.

Владари из породице Дејановића[уреди]

Родослов Дејановића[уреди]

 
 
 
 
 
 
Дејан
 
Теодора Немањић
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Јован
 
Жарко
 
Теодора
 
Ђурађ Балшић
 
Непозната
 
Константин
 
Евгенија Комнин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Руђина Балшић
 
Мркша
 
види: Балшићи
 
 
 
 
 
Јелена
 
Манојло Палеолог
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
види: Палеолози
 
 


Напомена: Родослов породице Дејановића је рађен према књизи Група аутора, Родословне таблице и грбови српских династија и властеле (према таблицама Алексе Ивића) (друго знатно допуњено и проширено издање), Београд 1991. ISBN 86-7685-007-0 .

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]