Де Вален

С Википедије, слободне енциклопедије
Де Вален

Де Вален (хол. De Wallen) је највећа и најпознатија четврт где проститутке нуде своје услуге. Налази се у Амстердаму, главном граду Холандије. Састоји се од више улица које садрже око три стотине кабина које закупљују проститутке и нуде своје сексуалне услуге иза прозора или стаклених врата. Кварт је обично осветљен са црвеним светлима, због чега се још назива улица црвених фењера или четврт црвених фењера.[1]

Као један од најстаријих делова града, Де Вален има архитектуру и распоред који је типичан за 14. век у Амстердаму. Иако су касније изграђене нове зграде и објекти, доста је сачуван стари изглед тог дела града. У четврти такође има велики број сексуалних радњи и шопова, позоришта, музеја и један број кафића који продају марихуану[2] (у Холандији је марихуана легализована, као и проституција). Де Вален је значајан за туризам града и представља једну од туристичких атракција.

Поред њега, постоји још сличних четврти попут Сингелгебида и Ријсдалкадеа. Од свих ових Де Вален је најстарија и највећа четврт.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ DW:Amsterdamske lepotice noći, Дојче веле, Приступљено 4. 3. 2014.
  2. ^ „Straatgerichte aanpak” [Street-oriented approach] (на језику: холандском). Amsterdam.nl. Архивирано из оригинала 24. 07. 2012. г. Приступљено 4. 3. 2014.