Де Хевиланд DH.82 Тајгер Мот

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Де Хевиланд DH.82 Тајгер Мот
BAM-09-DH82 Tiger Moth.jpg
Опште
Намена обука пилота
Земља порекла  УК
Произвођач де Хевиланд еркрафт компани

Де Хевиланд DH.82 Тајгер Мот (енгл. de Havilland DH 82 Tiger Moth) је двокрилни двоседи авион за основну летачку обуку пилота мешовите конструкције, претежно од дрвета и платна, са неувлачивим класичним стајним трапом. Производио се у Великој Британији у фабрици де Хевиланд еркрафт компани.

Развој[уреди]

Прототип овог авиона за основну обуку пилота полетео је 26. октобра 1931. године. Убрзо је уведен у пилотске школе РАФ-а, а потом и у цивилне аероклубове. Сем у Енглеској, Тајгер Мот произвођен је по лиценци у земљама британског Комонвелта и у Канади, Норвешкој, Шведској и Португалији, а 200 авиона испоручено је 1942. године Американцима који су их користили под ознаком ПТ-24. Такође је коришћен као радио-управљане беспилотна мета под именом Квин Би (Queen Bee - Матица). До 1952. године, када је прекинута производња, укупно је направљено око 8.000 комада у разним верзијама које су се првенствено разликовале по снази мотора.

Југославија[уреди]

Први Де Хевиландови Мотови у Југославији коришћени су пре Другог светског рата као авиони за обуку и као хидроавиони са пловцима, били су то авиони Де Хевиленд DH.60 Mot. Током рата један аероклупски ДХ.60 Мот скриван је од окупатора и после рата оспособљен је за летење у фабрици авиона „Утва” у Панчеву као њена прва ревизија неког авиона.

Новоформирано југословенско Ратно ваздухопловство је марта 1945. од Енглеза добило 20 Де Хевиланд DH.82 Тајгер Мотова за основну обуку пилота и курирске задатке. Били су распоређени у Задру све до 1949. године, када је 16 преосталих апарата предато на употребу Ваздухопловном савезу Југославије и додељено аероклубовима за обуку спортских пилота и вучу једрилица. Последњи Тајгер Мот расходован је средином шездесетих година.

Коришћење[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]