Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот

Са Википедије, слободне енциклопедије
Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот
Авион Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот
Опште
Димензије
Маса
Погон
Перформансе
Почетак производње1929.
Дужина7,61
Размах крила9,73
Висина2,04
Површина крила22,70
Празан564
Нормална полетна886
Клипно-елисни мотор1 х de Havilland Gipsy Major
Снага97 kW
Макс. брзина на Hопт169 km/h
Макс. брзина на H=0200 km/h
Долет998 km
Плафон лета4.500 m
Брзина пењања210 m/min

Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот (енгл. de Havilland DH.87 Hornet Moth) је британски једномоторни, двоседи, двокрилни лаки авион, који се користио као спортски и школски авион, између два светска рата.

Пројектовање и развој[уреди | уреди извор]

Авион Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот са склопљеним крилима

Авион Де Хавиланд DH.87 Хорнет Мот је пројектовала компанија де Хавилланд 1934. као потенцијалну замену за свог веома успешаног школског авиона де Хавиланд Тајгер Мот.

Идеја је била да пилот и инструктор седе један поред другог и прате међусобне поступке и реакције и тиме олакшава обуку пилота. Затворена кабина имала је за циљ да се продужи време обуке тј. да обука што мање зависи од метеоролошких услова.

Иако је то била концепција ближа модерним авионима за обуку, РАФ није био заинтересован за овај авион, па је он произвођен за приватне купце. Прототип је први пут полетео 9.05.1934. године.

Технички опис[уреди | уреди извор]

Труп авиона је био правоугаоног попречног пресека. Имао је пространу кабину са равним зидовима и великим прозорима. Носећа конструкција авиона је била дрвена а облога кабине је од дрвеног шпера. Мотор је обложен алуминијумским лимом а остатак дела трупа импрегнираним платном.

Погонска група: Мотор којим је био опремљен овај авион је de Havilland Gipsy Major, снаге 97 kW, четвороцилиндрични линијски ваздухом хлађени мотор са двокраком дрвеном вучном елисом фиксног корака.

Крила авиона су дрвене конструкције са две рамењаче пресвучена су импрегнираним платном. Горња и доња крила су истих димензија и облика и са сваке стране су подупрта са паром паралелних упорница. Оса крила је била управна на осу трупа авиона. Веома лако се крила при паркирању авиона могу склопити уназад према репу авиона тако да паркирани авион заузме што мање места. Ово је веома практично при транспорту авиона и гаражирању авиона у хангар.

Стајни трап је био фиксан, класичан, са два предња точка и један клавирски точак на репу авиона као трећа ослона тачка. Стајни трап је направљен од заварених челичних цеви. У предње цеви стајног трапа су уграђени амортизери. Точкови су били од алуминијумског лива са нископритисним гумама. Када се уместо стајног трапа монтирају пловци тада авион Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот постаје хидроавион.

Варијанте авиона Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот[уреди | уреди извор]

  • DH.87 Хорнет Мот - прототип,
  • DH.87A Хорнет Мот - производни модел са трапезастим обликом крила,
  • DH.87B Хорнет Мот - производни модел са модификованим крилом (правоугаоног облика).

Земље које су користиле Авион Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот[уреди | уреди извор]

Оперативно коришћење[уреди | уреди извор]

Авион Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот је произведен у 165 примерака, иако је пре свега био намењен Краљевском ратном ваздухопловству за почетну обуку војних пилота а у циљу замене постојећег Де Хевиланд DH.82 Тајгер Мот који се користио у ту сврху, пошто РАФ није прихватио овај авион Де Хевиланд га је понудио тржишту тако да су га куповали аеро клубови и приватни корисници. Авион је продат у преко 12 земаља и тржиште га је прихватило јер је то био добар авион како у погледу летних карактеристика тако и поузданости.

Када је почео Други светски рат РАФ их је све мобилисао и доделио им је две улоге прва је била авион за везу при ваздухопловним јединицама а друга је патролни авион за откривање подморница. Ова друга, захтевна улога је била веома тешка улога за ненаоружани конвенционални авион са једним мотором, Међутим захваљујући поузданости овог авиона он је ту улогу обавио на задовољавајући начин. Након Другог светског рата настављено је коришћење овог авиона у цивилне сврхе дуги низ година.

Авион Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот у Југославији[уреди | уреди извор]

Током 1936. године словеначки индустријалац Радо Хрибар је купио у Енглеској један вишенаменски Де Хевиланд DH.87 Хорнет Мот са два упоредна седишта и затвореном кабином. Авион је у Југославији летео са енглеском регистрацијом G-AEIY, после више од годину дана коришћења власник је вратио авион у Енглеску и тамо га продао јер није хтео да плати царину. Овај авион је 1940. године мобилисан и летео је за РАФ под ознаком AW114.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Јанић, Чедомир; Петровић, Огњан (2010). Век авијације у Србији 1910-2010, 225 значајних летелица. Београд: Аерокомуникације. ISBN 978-86-913973-0-2.
  • Крунић, Чедомир (2013). Цивилно ваздухопловство Краљевине Југославије. 2. Београд. ISBN 978-86-901623-4-5. 
  • Петровић, Огњан (2004). Цивилни аероплани Краљевине СХС/Југославије 1925 до 1941. Београд: Лет. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]