Дивали

С Википедије, слободне енциклопедије
Унутрашње свјетлосне декорације за вријеме Дивалија

Дивали или Дипвали је хиндуистички фестивал свјетла који се прославља сваке јесени током пет дана,[1] обично између средине октобра и средине новембра. Фестивал симболизује „побједу свјетлости над тамом, добра над злом и знања над незнањем”. Један је од најважнијих празника у хиндуизму, а службено се обиљежава у Индији, Непалу, Шри Ланци, Малезији, Сингапуру, Пакистану, Фиџију, Мјанмару, Маурицијусу, Тринидаду и Тобагу, Гвајани и Суринаму.

У склопу припрема за празник, људи чисте, реновирају и украшавају своје куће и пословне просторе. Током празника облаче ново и најбоље одијело и освјетљавају унутрашњост и спољашњост кућа лампама и свијећама. Саставни дио обиљежавања празника су и молитве Лакшми, богињи богатства и благостања, испаљивање ватромета и учешће у породичним окупљањима током којих се се размјењују слаткиши и поклони.[2]

Петодневни фестивал Дивали потиче са Индијског потконтинента и спомиње се у раним санскритским текстовима. Обиљежавање се подудара са младим мјесецом, с тим да обиљежавање почиње два дана прије младог мјесеца и наставља се два дана после.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Divali, Festival svjetla – veliki petodnevni indijski festival pobjede dobra nad zlom”. Атма. 10. 11. 2014. Архивирано из оригинала на датум 12. 05. 2018. Приступљено 27. 10. 2019. 
  2. ^ „Indijski festival Diwali”. Радио Камелеон. 1. 11. 2014. Приступљено 27. 10. 2019. [мртва веза]