Дивали

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Унутрашње свјетлосне декорације за вријеме Дивалија

Дивали или Дипвали је хиндуистички фестивал свјетла који се прославља сваке јесени током пет дана,[1] обично између средине октобра и средине новембра. Фестивал симболизује „побједу свјетлости над тамом, добра над злом и знања над незнањем”. Један је од најважнијих празника у хиндуизму, а службено се обиљежава у Индији, Непалу, Шри Ланци, Малезији, Сингапуру, Пакистану, Фиџију, Мијанмару, Маурицијусу, Тринидаду и Тобагу, Гвајани и Суринаму.

У склопу припрема за празник, људи чисте, реновирају и украшавају своје куће и пословне просторе. Током празника облаче ново и најбоље одијело и освјетљавају унутрашњост и спољашњост кућа лампама и свијећама. Саставни дио обиљежавања празника су и молитве Лакшми, богињи богатсва и благостања, испаљивање ватромета и учешће у породичним окупљањима током којих се се размјењују слаткиши и поклони.[2]

Петодневни фестивал Дивали потиче са Индијског потконтинента и спомиње се у раним санскритским текстовима. Обиљежавање се подудара са младим мјесецом, с тим да обиљежавање почиње два дана прије младог мјесеца и наставља се два дана после.

Референце[уреди]

  1. ^ „Divali, Festival svjetla – veliki petodnevni indijski festival pobjede dobra nad zlom”. Атма. 10. 11. 2014. Приступљено 27. 10. 2019. 
  2. ^ „Indijski festival Diwali”. Радио Камелеон. 1. 11. 2014. Приступљено 27. 10. 2019.