Дивизијски генерал

С Википедије, слободне енциклопедије
Копнена војска
Ваздухопловство
Еполете за раме и рукавне ознаке чина Дивизијског генерала Краљевине СХС/Југославије (1923—1945).[а]

Дивизијски генерал је други генералски војни чин у многим армијама света. Еквивалент овог ранга је чин генерал-мајора у Уједињеном Краљевству, Шпанији, САД, итд. Чин дивизијског генерала први пут је установљен у Француској у XVIII веку.

У Војсци Краљевине Југославије је постојао од 1923. до 1945. године. Уведен Законом о војсци и морнарици од 19. јула 1923. године. Према тадашњем правилнику о унапређењима генерала у чин дивизијског генерала могао је бити унапређен сваки бригадни генерал који поред општих услова, морао провести у свом чину најмање три године а такође је морао имати вишу школу Војне академије или страну школу у истом рангу. Такође је морао успешно командовати бригадом било ког рода најмање годину дана. У ваздухопловству је за овај чин било потребно да кандидат командује ваздухопловним бригадама. У морнарици Краљевине Југославије чин дивизијсог генерала одговарао је чину Вицеадмирала. У стручним службама Југословенске војске додавани су називи родова (интентатски, артиљеријско-технички, геодетски, инжињерски, инжињерско-технички, санитетски и судски) уз назив генерал а придев дивизијски је изостављан.[1]

У данашњој комадној подели, обично одговара рангу чин генерал-мајора и ретко генерал-потпуковника. Етимолошки дивизијски генерал је командант дивизије у оквиру армије оружаних снага.

Еполете Краљевине СХС/Југославије[уреди | уреди извор]

Еполете разних земаља[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ознаке у ваздухоловству овог типа су у периоду (1937-1945)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Бјелајац 2004, стр. 14.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]