Дивна Љубојевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Дивна Љубојевић
Divna Ljubojević.jpg
Дивна Љубојевић
Основне информације
Пуно име Дивна Љубојевић
Датум рођења (1970-04-07)7. април 1970.(48 год.)
Место рођења Београд,  СР Србија
 СФР Југославија
Занимање певачица (сопран)
Жанр(ови) духовна музика

Дивна Љубојевић (Београд, 7. април 1970) је српска интерпретаторка православне духовне музике Србије, Византије, Бугарске и Русије и оснивач, диригент и уметнички руководилац хора и студија за духовну музику „Мелоди“.

Биографија[уреди]

Дивна Љубојевић је рођена у Београду 1970. године, на празник Благовести. Црквено појање учила је још као дете. Од малих ногу пева, а од десете године учи појање у певници манастира Ваведење у Београду, од монахиња које брижљиво негују јединствени стил заснован на карловачком појању у редакцији Ненада Барачког и традиционалном руском појању. Завршила је музичку школу „Мокрањац“ у Београду и Музичку Академију у Новом Саду. Са својим хором „Мелоди“ од 1991. године поје недељом и празницима на Светим Литургијама у манастру Ваведење Пресвете Богородице у Београду. Једна од занимљивости је да је 11. јула 2004. године на инаугурацији председника Србије, Бориса Тадића, отпевала химну Србије, „Боже правде[1]. Постоји велика вероватноћа да је Митрополит с краја 17. и почетка 18.века, Атанасије Љубојевић, род Дивни Љубојевић. Поред истог презимена заједничка им је и крсна слава по мушкој линији (од очева) св. Јован. Удала се 13.5.2018. године за Александра Зеремског.[2] Из првог брака са Младеном Станковићем има сина Константина.

Уметничко стваралаштво[уреди]

Дириговањем се бави од 1988. године, најпре у певачком друштву „Мокрањац“, са којим је имала концерте у земљи и иностранству и извела прву Васкршњу Литургију под куполом храма Св. Саве на Врачару. Током 1989-1991. године диригује „Првим београдским певачким друштвом“, као најмлађи диригент у историји најстаријег певачког друштва. Са овим ансамблом остварила је значајне концерте у земљи и иностранству. Године 1997., по благослову епископа западноевропског Луке, основала је хор при цркви Св. Саве у Паризу, са којим је осим недељних и празничних Литургија имала и концерте у Бриселу, Сенлису и Паризу. У неколико наврата држала је семинаре црквеног и хорског појања у иностранству. Одржала је више солистичких концерата у иностранству уз пратњу студијског ансамбла Хора и студија за духовну музику „Мелоди“ из Београда, чији је оснивач и диригент од 1991. године Дивна је заједно са другим уметницима члан музичког састава „Ступови“ који је основан 2003. године у оквиру акције „Обновимо себе - подигнимо Ступове“, која је укључила издавање музичког диска „Крст на врху Србије - Како је дивно, Господе, кад храм васкрсава“ и одржавање бројних донаторских концерата за обнову манастира Ђурђеви Ступови код Раса, од којих је најпознатији био онај одржан у Сава центру у Београду, на Васкрс 2003. године

Бавила се и педагошким радом (солфеђо, хор) који је потврђен са више првих награда на такмичењима. У јулу 1998. године предавала је певање и хор на Academie Musicale d'Eté у Амију (Француска).

Концерти, наступи и награде[уреди]

Са сваким хором чији је члан или диригент била, Дивна је остварила бројне концерте у земљи и иностранству. Неки од запаженијих су следећи:

Дискографија[уреди]

 • домаћа издања
  • „Аксион естин“, манастир Ваведење, 1996. године
  • „Достојно јест“, манастир Ваведење 1999. године
  • „Живоносни источник“, манастир Ваведење 2000. године
  • „Мелоди“, манастир Ваведење 2001. године
  • „Славословије“, манастир Ваведење 2002. године
  • „Божанствена Литургија Св. Јована Златоустог“
  • „Концерти“ Дивна и Мелоди
  • „Антологија најлепше духовне музике православног истока“, ПГП РТС 2016. године[4]
 • страна издања
  • „Divna en concert“
  • „Mysteres Byzantins“
  • „Lumieres du Chant Byzantin“
  • „La Divine Liturgie de Saint Jean Chrisostome“
  • „La Gloire de Byzance“

Извори[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]