Дизајн аутомобила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Аутомобилски дизајнери American Motors Corporation из 1961.

Дизајн аутомобила је специјализована област индустријског дизајна која је посвећена развоју спољашњег изгледа, и у извесној мери ергономији моторног возила или прецизније друмских возила.

Дизајнер аутомобила је одговоран за спољашњи изглед и укупне естетске вредности моторних возила у данашњем развоју, као и за непроизводне концептне моделе.[1]

Дизајн се најчешће односи на аутомобиле, али се односи и на мотоцикле, камионе, аутобусе и комби возила. За функционалан дизајн и развој савремених моторних возила обично ради велики тим из различитих дисциплина укључујући и аутомобилски инжењеринг. Дизајн аутомобила се у овом контексту првенствено односи на развој визуелног изгледа или естетику возила. Аутомобилски дизајн практикују дизајнери који обично имају уметничку позадину и диплому из индустријског дизајна.

При дизајнирању возила, дизајерски тим се обично дели на три главна аспекта: дизајнирање екстеријера, дизајнирање ентеријера и дизајнирање боја и неких козметичких детаља. Графички дизајн је такође један вид аутомобилског дизајна.

Референце[уреди]

  1. ^ „Car Designer jobs”. myjobsearch.com. Приступљено 9. 3. 2017. 

Спољашње везе[уреди]