Димитрије Цветковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Димитрије Цветковић – Мита Бристолац (Ниш, 5. октобар 193020. јун 2009) био је фудбалер, фудбалски радник и дугогодишњи капитен фудбалског клуба Слога.[1]

Играчка каријера[уреди | уреди извор]

Димитрије Цветковић

Димитрије је поникао у пионирима фудбалског клуба Цар Константин за време окупације. Са петнаест година постао је играч Задругара, који је касније прерастао у Будућност. Играо је за Динамо, Раднички, Трговачки, а од 1952. до 1965. наступао је за ФК Слога, где је био најтрофејнији фудбалер. Освојена првенства: Нишко-топличке зоне (1955/56), Нишког подсавеза (1961/62) и Среске лиге (1963/64) и Купом Града Ниша (1955).

По завршетку активне играчке каријере годинама је био у руководству Слоге, данашњег ФК Цар Константин.

Остало[уреди | уреди извор]

Породица Цветковић са Бубња је била позната не само по кафеџијско-угоститељским објектима Бристол већ и по китњастим фијакерима и још лепшим тркачким коњима. У кући је било доста посла за сваког, али школа је била приоритет. Своје основно образовање Димитрије је започео у школи Краљ Петар I у Нишу. Завршио је Прву мушку гимназију, са вишим течајним испитом а Вишу педагошку школу на одсеку историје и географије. Радио је на одговорним државним пословима. Године 1966. засновао је радни однос у Заводу за заштиту рада, који је касније преименован у Факултет заштите на раду Ниш. Димитрије је био један од оснивача факултета.

Димитрије Цветковић-Мита Бристолац, био је идол младима Бубња, Палилуле, Ледене Стене.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Енциклопедија Ниша–спорт. Ниш: Центар за научна истраживања САНУ и Универзитети у Нишу. 2015. стр. 87, 489, 536, 550, 552. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Енциклопедија Ниша–спорт, Центар за научна истраживања САНУ и Универзитети у Нишу, 2015. Ниш
  • Монографија ОШ Краљ Петар први, Осамдесет година постојања, 2013. Ниш