Димитрије Ц. Ђорђевић

С Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Димитрије Ђорђевић (вишезначна одредница).
Димитрије Ц. Ђорђевић
Димитрије Ц. Ђорђевић.jpg
на прослави 50 година Савеза добровољаца у Краљевини Србији
Датум рођења(1861-10-11)11. октобар 1861.
Место рођењаПожаревац, Кнежевина Србија
Датум смрти25. фебруар 1941.(1941-02-25) (79 год.)
Место смртиБеоград, Краљевина Југославија

Димитрије Ц. Ђорђевић (Пожаревац, 11. октобар 1861Београд, 25. фебруар 1941) је био један од првих војних телеграфиста.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен 1861. у Пожаревцу, где му је отац Цветко био „руковатељ“ телеграфске штације (станице).[1] Цветко је по мајци Ани Чолак-Антић унук војводе Чолак Анте. Његов брат је био лекар Селимир Ђорђевић, а сестра Катарина је мајка композиторке Љубице Марић.

У Српско-турском рату, 1877-78., учествовао као активни војни телеграфиста. После рата постављен је за телеграфисту у Нишу, а после је службовао у разним местима Србије. Био је и телеграфиста београдског Министарског телеграфа који се налазио при краљевском двору.

Учествовао је у Балканским ратовима и Првом светском рату 1912-18., као војни телеграфиста.

Бавио се писањем и његови текстови су објављивани у „Политици“ између два светска рата. Службени гласник је касније објавио књигу „Кроз стари Београд“ у којој су скупљени његови текстови. Књига је подељена на три поглавља: „У Београду по први пут“, „Београдски квартови, улице, здања и житељи у њима“ и „Београдски друштвени живот“.

Био је члан два музичка хора „Првог београдског певачког друштва“ и Певачког друштва „Станковић“.[1] Био је и вежбач у фискултурном друштву сликара Стеве Тодоровића. Био је пријатељ Бранислава Нушића, Стевана Сремца, Милована Глишића и Чича Илије Станојевића. Димитрије је био и агент првог српског осигуравајућег друштва.

Умро је у Београду 1941.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Димитрије Ђорђевић, успомене на прве дане у ослобођеном Нишу”. Историјски архив Ниш. Архивирано из оригинала на датум 30. 08. 2016. Приступљено 21. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]