Немањићи

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Династија Немањића)
Немањићи
COA Serbian Empire (1346-1371).png
Држава: Рашка
Flag of Serbia 1281.svg Краљевина Србија
Застава Србије Српско царство
Српско царство Царство Симеона-Синише
Владарска титула: Велики жупан, Краљ, Цар
Први владар: Стефан Немања
Посљедњи владар: Урош Нејаки
Вјера: Православље
Грб Немањића

Немањићи су средњовековна српска династија која је најдуже владала Србијом. Династија је названа по Стефану Немањи, оснивачу династије који је повезан са Вукановићима по мушкој линији и са Војислављевићима по женској линији. У династији има једанаест владара, с тим што се династија наставља бочном, женском линијом у династију Лазаревића, а касније и Бранковића, који владају делом Срба до прве половине шеснаестог века.

Грб[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Грб Немањића.

Представљен је двоглавим белим орлом на црвеном пољу, који је преузет од византијског грба династије Палеолога. Двоглави орао је усвојен из византијске културе и убрзо је постао симбол српских краљева као и српске државе. Може се видети на каталонској мапи из 1339. где је престоница цара Душана означена двоглавим орлом, а тај исти симбол се налази и у манастиру Љевишка. Челенка је била омиљени део грба српске властеле и врло је присутна на новцу из тог периода, употребљавала се као грб, без штита.

Задужбине Немањића[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Задужбине Немањића.

Сви српски владари краљевске породице Немањића за собом су остављали задужбине, своје цркве и манастире, да искупе своје душе и покажу своју величину. Међу многобројним манастирима који су њихова задужбина, истичу се: Жича, Студеница, Милешева, Сопоћани, Хиландар, Грачаница, Свети Архангели, Бањска, Високи Дечани и други.

Владарска лоза Немањића[уреди]

Vista-xmag.png За више информација видети Родослов Немањића и Списак владара из династије Немањића.
Викизворник
Викизворник има изворни текст повезан с овим чланком:

Династија, која је још називана и Светородном, дала је једанаест владара, који су владали Србијом од (1166)1168. до 1371. године: Владари:

Остали владари:

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]