Дијецеза Понт

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Диоцеза Понт)
Дијецеза Понт

Дијецеза Понт, била је управна област касног Римског царства (у 3. вијеку) и Источног римског царства. Названа је по Црном мору (грч. Εύξεινος Πόντος). Обухватала је провинције сјеверне, централне и сјевероисточне Мале Азијеу, све до границе са Сасанидским царством у Јерменији.[1]

Дијецеза је основана након Диоклецијанових реформи и припадала је Преторијанској префектури Истока (лат. praefectura praetorio Orientis, грч. ἔπαρχότητα/ὑπαρχία τῶν πραιτωρίων τῆς ἀνατολῆς). Административно седиште била је у Амасији, у којој је началствовао викар. Оружаним силама дијецезе командовао је дукс Понта и Јерменије до средине 5. вијека, а потом двојица дукса, све док Јустинијан I није установио новог магистра милитума за Јерменију.[1]

У Источном римском царству (Византији) Понт је био један од 12 административних округа који су замијенили претходну управну реформу цара Диоклецијана.

Јустинијановим реформама Понтска дијецеза је укинута 535. године, и њен викар је преименован у гувернера Галатије Прве. Пошто реформа није дала задовољавајуће резултате, дијецеза је поново успостављена 548. године и постојала је све до касног 7. вијека, када је новим реформама замијењена новим административним јединицама - темама Арменијакa и Опсикија.[1] На сјевероисточноj обали Црног мора, градови Нитика, Питиј и Диоскурија припадали су дијецези Понт све до 7. вијека.

Римска управа обухватала је 4 провинције у новоосвојеним областима; реформом византијских царева из 314. године у почетку је имала 6 епархија, а накнадним промјенама број епархија достигао је 11.

Административна подјела[уреди | уреди извор]

Провинције Понтске дијецезе од средине 3. вијека до 314. године
Назив провинције
Провинција Витинија
Провинција Понт
Провиција Кападокија
Провинција Галатија
Εпархије Понтске дијецезе од 314. године до 6. вијека
Назив епархије
Епархија Витинија
Епархија Пафлагонија
Епархија Галатија
Епархија Кападокија
Епархија Еленопонт
Епархија Полемонски Понт
Епархије Понтске дијецезе од 4. до 6. вијека
Назив епархије
Епархија Βитинија
Епархија Онориада
Епархија Пафлагонија
Епархија Галатија Прва
Епархија Галатија Друга (Салутарија)
Епархија Кападокија Прва
Епархија Кападокија Дрига
Епархија Еленопонт
Епархија Полемонски Понт
Епархија Арменијака (Јерменија) Прва
Епархија Арменијака Друга
Епархија Арменијака Трећа
Епархија Арменијака Четврта

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Kazhdan, Alexander, ур. (1991). Oxford Dictionary of Byzantium. Oxford University Press. стр. 1697. ISBN 978-0-19-504652-6.