Дискавери (канал)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Дискавери канал)
Дискавери канал
Лого Дискавери канала
Тип: ТВ мрежа - канал
Држава: Сједињене Америчке Државе САД
Оснивач: Џон Хендрикс
Власник: Дискавери комуникације
Удео
у гледаности:
Србија: 0,41% (јан. - сеп. 2011.)
Почетак
емитовања:
17. јун 1985. (Силвер Спринг - САД)
Веб-сајт: discovery.com

Дискавери канал (енгл. Discovery Channel) је амерички телевизијски канал који се емитује путем сателита или кабловских оператера (у развијеним земљама и путем IPTV - телевизијски програм путем Интернет протокола). Канал је утемељио Џон Хендрикс, а дистрибуирала га је фирма Дискавери комуникације (енгл. Discovery Communications). Емитовао је документарне филмове, углавном о популарној науци, техници и историјским темама, који су по свом садржају намењени млађој популацији и породицама. Дискавери група за подручје Европе састоји се од следећих канала: Дискавери канал, Анимал Планет, Дискавери Сајенс, Дискавери Свет, Инвестигејшн Дискавери, Дискавери ХД канал и Анимал Планет ХД. У Србији се емитују верзије Дискавери канал за Централну и источну Европу.

Дискавери канал на српском језику је почео са емитовањем 4. априла 2005. године. Овај популарни амерички едукативно документарни канал је почео са емитирањем локализованог садржаја на српском језику на тржишту Србије и Црне Горе. У почецима је било титловано око 22% садржаја, док је наредних годину дана то било увећано на 80%. Програм се емитује на енглеском језику и са српским титловима на латиници.

Активности[уреди]

Бициклистички тим[уреди]

Дискавери канал је од 2005. до 2007. године био спонзор професионалне бициклистичке екипе (енгл. Discovery Channel Pro Cycling Team) која је заведена под тимским кодом Светске бициклистичке федерације (УЦИ тим код:DCS). Дискавери канал је наставио спонзорство Поштанске службе САД након 2004. године. Ленс Армстронг, је седам пута био победник Тур де Франса (6 пута са тимом У. С. Постал), а лидер екипе под покровитељством Дискавери канала је био у току турнеје 2005. године. Те године са овом екипом је победио на трци Тур де Франс, а исти успех је успео да понови шпански бициклиста Алберто Контадор две године касније. Од 2005 до 2007, тим је био један од 20 тимова који се такмичио у ново-основаном УЦИ - Про Туру.

Астрономска истраживања[уреди]

Дискавери канал финансира изградњу Телескопа Дискавери канала, у сарадњи са Ловел опсерваторијом која важи за једну од најстаријих на подручју Северне Америка (подигнута је 1965. године). Изградња овог новог великог телескопа се врши у близини места Happy Jack у северној Аризони, а очекује се да ће по димензијама бити један од пет највећих континенталних телескопа на подручју САД чиме би омогућио астрономима Ловел опсерваторије да се баве истраживањима у новим областима и да спровођење постојећих програма буде ефикасније и ефективније.

Популарне емисије[уреди]

Основни канали Дискавери мреже су примарно фокусирани на „реалне“ друштвене теме, односно на истраживањима и оповргавању разних спекулација, као и представљању обичних људи који се баве необичним занимањима. Серијал „Хероја свакодневнице“ садржи приче о страственим људима авантуристичког духа, којима опасни и тешки послови доносе највеће задовољство. Канцеларије и радни столови су замењени авантурама по океанима, непиступачним локацијама, шумама као и грађевинским објектима великих димензија.

Лого Дискавери канала[уреди]

Спољашње везе[уреди]