Дискорданција

С Википедије, слободне енциклопедије
Ерозиона дискорданција
Тектонско-ерозиона дискорданција
Угловна дискорданција

Дискордантни слојеви су они код којих је дошло до прекида у седиментацији између доњих (старијих) и горњих (млађих) седиментних чланова. Уколико је добро развијена и уочава се на широком простору, онда је реч о регионалној дискорданцији.

Период времена који је прошао између таложења дискордантних јединица, у току којег није било седиментације, назива се хијатус. Дискорданције које представљају прекиде седиментације на малом простору, у релативно кратком геолошком времену, називају се локалне дискорданције (дијастеме).

Регионалне дискорданције могу бити ерозионе и тектонско – ерозионе.

Ерозиона дискорданција представља релативно једноставну појаву дискордантног односа седиментних јединица, где је доња јединица издизањем, без учешћа других тектонских покрета, била изложена ерозији. То значи да је ерозија била најважнији геолошки процес, који се догађао у интервалу између таложења старије и млађе седиментне јединице.

Тектонско – ерозиона дискорданција је појава међусобних односа седиментних јединица, код којих је старија, после набирања и издизања, била изложена ерозији. С обзиром да се елементи пада доње и горње дискордантне јединице тада разликују, реч је о постојању угловне дискорданције међу њима.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]