Дисово пролеће

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дисово пролеће
Жанркњижевни
Основан1964.
Трајањеод 10. марта до краја маја
ОснивачиГрадска библиотека Владислав Петковић Дис
Веб-сајт
Дисово пролеће

Дисово пролеће је манифестација која се одржава у Чачку од 1964. године у континуитету и названо је по Владиславу Петковићу Дису.

О манифестацији[уреди | уреди извор]

Заштитни знак културе Чачка је манифестација Дисово пролеће, која се у овом граду одржава у континуитету од 1964. године. Дисово пролеће носи име познатог српског песника Владислава Петковића Диса (1880—1917), који је рођен у Заблаћу поред Чачка. Манифестација је годишњег је карактера и одржава се у Чачку и околини од 10. марта (датум рођења Диса) до краја маја. Министарство за културу и информисање Републике Србије претходних година редовно је подржавало пројекте из којих се додатно финансирају активности и програми Дисових пролећа.

Историјат[уреди | уреди извор]

Највећа имена српског песништва гостовала су за претходних четрдесет и више година у Чачку и понела престижно Дисово признање, које је првобитно било формулисано као Гост Дисовог пролећа, а од 1999. године то је Дисова награда. Поред главне награде за животно дело, Дисово пролеће подстиче и стваралаштво младих, па сваке године награђује најбољи рукопис за необјављену збирку песама аутора старости до 31 године (награда Млади Дис). Узраст до 31 године узет је због тога што је сам Дис у својој 31. години живота објавио прву збирку песама Утопљене душе. Поред тога, Библиотека сваке године награђује прозне радове ученика на територији Моравичког округа, са темама које се тичу Диса и његовог стваралаштва, као и есеј о Дисовој поезији из пера студената, младих књижевних критичара и стваралаца и других.

Ликовно стваралаштво[уреди | уреди извор]

Дисово пролеће подстиче и ликовно стваралаштво. Библиотека са Домом културе у Чачку организује годишњу ликовну изложбу Пролећно анале и до сада је организовано 10 ликовних смотри. Поред тога, стимулише се научно-истраживачки рад организовањем научних скупова (о Дису 2000. године, Даница Марковић 2006), а млади се анимирају кроз атрактивне мултимедијалне садржаје (програм Дисовизија итд).[1]

Добитници награда[уреди | уреди извор]

Многобројни су добитници Дисове награде и награде Млади Дис.[2]

Дисова награда[уреди | уреди извор]

Награда Млади Дис[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]