Дизурија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Дисурија)
Дизурија
ЛатинскиDysuria
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностурологија
МКБ-10R30..0
МКБ-9-CM788.1
DiseasesDB18003
Patient UK[https://patient.info/doctor/Dysuria Dysuria Дизурија]
MeSHD053159

Дизурија је симптом који представља болно и/или отежано мокрење. Најчешћи узроци ове појаве су: инфекције гениталног тракта (вагинитис, вулвитис, уретритис) и уринарног тракта (циститис, пијелонефритис, простатитис и друга запаљења). Дизурија може понекад да се јави и у оквиру других обољења као што су: бенигно увећање простате, сужења мокраћне цеви, тумори генитоуринарног тракта, спондилоартропатија, камен у бубрегу. Такође, узроци могу бити иритација хемијским супстанцама из сапуна, купки, кондома и сл.

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Дизурију одликује осећај печења или бола који се јавља током акта мокрења и може да траје извесно време након завршетка тог чина. Када се бол јави на почетку мокрења, то обично указује на запаљењске и друге патолошке промене на мокраћној цеви, а када се јави супрапубично и то на крају акта мокрења, указује на процесе на мокраћној бешици. Дизурија се чешће јавља код жена и код старијих особа.

Дијагноза и лечење[уреди | уреди извор]

Дијагноза се поставља на основу анамнезе, клиничке слике, клиничког прегледа, лабораторијских анализа (прегледа мокраће), ултразвука, интравенске пијелографије, цистоскопије итд.

Лечи се основно обољење које је узроковало дизурију.

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).