Дијамантска лопта

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Дијамантска лопта (енгл. FIBA Diamond Ball) било је кошаркашко такмичење које организује ФИБА сваке четири године пред Олимпијске игре, а учесници су прваци континенталних првенстава. До сада су одржана три турнира, 2000. године у Хонгконгу, 2004. године у Београду и 2008. у Нанкингу.

Хонгконг 2000.[уреди]

На првом турниру 2000. године се такмичило 6 репрезентација подељених у две групе од по три репрезентације. Кошаркашка репрезентација СР Југославије је освојила прво место у групи А са две победе, испред Канаде и Анголе. У Б групи Аустралија је освојила прво место, испред Италије и Кине. У финалу Аустралијанци су савладали СР Југославију и освојили 1. место.

Београд 2004.[уреди]

На другом турниру 2004. године се такмичило 6 репрезентација подељених у две групе од по три репрезентације. Кошаркашка репрезентација Литваније је освојила прво место у групи А са две победе, испред Аргентине и Анголе, а у Б групи прва је била Србија и Црна Гора, испред Кине и Аустралије. У финалу је Србија и Црна Гора савладала Литванију 93:80.

Репрезентативац Кине Јао Минг је освојио титулу најкориснијег играча.

Нанкинг 2008.[уреди]

На трећем турниру 2008. године се такмичило 6 репрезентација подељених у две групе од по три репрезентације. Кошаркашка репрезентација Аустралије је освојила прво место у групи А са две победе, испред Кине и Анголе, а у Б групи прва је била Аргентина, испред Ирана и Србије. У финалу је Аргентина савладала Аустралију 95-91.

Спољашње везе[уреди]