Дијего Ривера

Из Википедије, слободне енциклопедије
Дијего Ривера

Дијего Ривера и Фрида Кало
Дијего Ривера и Фрида Кало

Пуно име Дијего Марија де ла Консепсион Хуан Непомусено Естанислао де ла Ривера и Баријентос Акоста и Родригез
Информације
Датум рођења 8. децембар 1886.
Место рођења Гванахуато (Мексико)
Датум смрти 25. новембар 1957.
Место смрти Мексико (Мексико)
Дела

Дијего Марија де ла Консепсион Хуан Непомусено Естанислао де ла Ривера и Баријентос Акоста и Родригез (шп. Diego María de la Concepcíon Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez), рођен је 8. децембра 1886. у Гванахуатоу. Умро је 25. новембра 1957. у граду Мексику. Био је веома значајан мексички муралиста. Његови мурали са социјалним темама се могу видети у историјском центру града Мексико.

Од 1916. наизменично борави у Мексику и Шпанији, где је имао прилике да се упозна са личностима као што су били Рамон Марија дел Ваље-Инклан, Алфонсо Рејес или Пабло Пикасо. Постаје члан Комунистичке партије Мексика од 1922. и од тада почиње да слика мурале са социјалним темама у јавним зградама града Мексика, који ће извршити велики утицај на муралистички покрет у Мексику и уопште у Латинској Америци. Године 1929. по трећи пут се жени, овог пута са исто тако познатом мексичком сликарком, Фридом Кало. У току следећа четири године биће врло активан у САД, где ће његове комунистичке теме изазвати велике полемике, нарочито Човек на раскршћу (енг. Man at the Crossroads), мурал са Лењиновим портретом на Рокфелеровом центру у Њујорку из 1933, који ће на крају бити уклоњен.

Године 1934. поново ће осликати исти мурал на Палати лепих уметности (шп. Palacio de Bellas Artes) у граду Мексику. Ова верзија је названа „Човек, контролор универзума“.

Спољашње везе[уреди]