Пређи на садржај

Дијета (скупштина)

С Википедије, слободне енциклопедије

У политици, дијета је формални саветодавни скуп. Термин се историјски користи за скупове као што је немачка царска скупштина (генерална скупштина царских имања Светог римског царства ), као и за означавање савремених законодавних тела одређених земаља и држава као што је Национална скупштина Јапана, или немачки Бундестаг.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Термин (такође и у нутритивном контексту) може да потиче од средњовековног латинског dieta, што значи и „парламентарна скупштина“ и „дневни додатак за храну“, од раније латинске diaeta , могуће од грчког διαιτησία (арбитража),[1] или преписивање класичног грчког δίαιτα diaita , што значи „начин живљења“, а отуда и „исхрана“, „редован (свакодневни) рад“.[тражи се извор]

Кроз лажну етимологију, која се огледа у промени правописа заменом ае са е, реч дијета је постала повезана са латинским dies што значи датум. Почео је да се користи у посткласичној Европи у смислу „скупштине“ због тога што се користи за рад скупштинског састанка на дневној бази или одређеног дана у временском периоду, а самим тим и за сам скуп.[2]

Историјска употреба[уреди | уреди извор]

У том смислу, обично се односи на скупштине царске скупштине Светог римског царства:

 • Царска дијета
 • Аугсбуршка дијета
 • Дијета у Нирнбергу
 • Дијета Регенсбурга
 • Дијета Спејер

После Другог мира у Торну 1466. немачки језик[тражи се извор] Пруска дијета Ландтаг одржана је у земљама Краљевске Пруске, покрајине Пољске у персоналној унији са пољским краљем.

Хрватска реч за законодавну скупштину је sabor (од глагола sabrati se , "да окупи"); у историјском контексту често се преводи са дијета на енглеском,

Дијета Мађарске, која се обично сазива сваке три године у Секешфехервару, Будиму или Пресбургу, такође се звала „Диета“ у Хабзбуршком царству пре револуције 1848.

Риксдаг имања је био дијета четири властелинства у Шведској, од 15. века до 1866. године. Финска скупштина је била наследник Риксдага сталежа у Великом војводству Финској, од 1809. до 1906. године.

Швајцарско законодавно тело је било Tagsatzung (фр. Diète) пре него што га је Савезна скупштина заменила средином 19. века.

Тренутна употреба[уреди | уреди извор]

 • Национална дијета Јапана, законодавно тело земље.
 • Неки универзитети у УК и Индији период формалног испита и закључења академског термина називају „испитном дијетом“.
 • Шкотске правне процедуре укључују дијету доказа, дебату, жалбу или састанке које може наложити суд.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Alafogiannis Georgios, "Anthroponymia sto H' biblio ton apodeixeon istorion tou Laonikou Chalkokondyle", postgraduate thesis, National University of Athens, School of Philosophy, 2020, p. 30, fn 87 In Greek.
 2. ^ Harper, Douglas. „diet”. Online Etymology Dictionary. 
 3. ^ UK Legislation, Act of Sederunt (Fees of Solicitors in the Sheriff Court) (Amendment and Further Provisions) 1993, SI 1993/3080, Schedule 1, paragraph 5(c), issued by the Lords of Council and Session, 3 December 1993, accessed 21 June 2021