Википедија:Добри чланци

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Добри чланци)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сјајни чланци Добри чланци 1000 чланака Потребни чланци Радионица
Гласање за сјајне чланке Гласање за добре чланке Чланци за брисање Изабране слике Сређивање чланака
Добри чланци

Добри чланци су они за које Википедијанци сматрају да имају садржајност и квалитете који су дефинисани правилима за избор добрих чланака на Википедији. Пре него што се постави овде, чланак мора проћи кроз гласање. Уколико наиђете на чланак који по неком од критеријума не може бити предложен у категорију сјајних чланака, а испуњава потребне критеријуме за избор у добре чланке позивамо Вас да га предложите. Тренутно, Википедија на српском језику има 250 добрих чланака, од укупно 619.981 на Википедији.

Сребрна звездица у горњем десном углу чланка обележава да је тај чланак добар.

Биографија[уреди]

Историја[уреди]

Биологија[уреди]

Географија[уреди]

Наука и техника[уреди]

Медицина[уреди]

Филозофија и религија[уреди]

Уметност[уреди]

Филм и телевизија[уреди]

Музика[уреди]

Књижевност[уреди]

Забава[уреди]

Спорт[уреди]

Разно[уреди]


Нови добри чланци

BMW[уреди]

Лого BMW-а

BMW AG (IPA: О овој звучној датотеци /ˈbeːˈʔɛmˈveː/; изворно иницијализам за нем. Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft) немачка је мултинационална компанија која тренутно производи луксузне аутомобиле и мотоцикле, а такође је производила и авионске моторе до 1945. године.

Компанија је основана 1916. године и седиште јој је у Минхену (Баварска). BMW производи моторна возила у Немачкој, Бразилу, Кини, Индији, Јужној Африци, Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама. Године 2015, BMW је био дванаести највећи произвођач моторних возила на свету — са 2.279.503 произведена аутомобила. Породица Квант је дугогодишњи власник деоница компанија, а већи остатак деоница је фри-флоут.

Аутомобили се продају под брендовима BMW (уз подбрендове BMW M за перформанс моделе и BMW i за плагин електрична аута), Мини и Ролс-Ројс. Мотоцикли су на тржишту под брендом BMW Motorrad.

Компанија има значајног удела у историји мотоспортова, поготово тјуринг ауто трка, Формуле 1, спортских трка и трке Isle of Man TT.

даље ...

Војин Ћетковић[уреди]

Војин Ћетковић

Војин Ћетковић (Крушевац, 22. август 1971) српски је филмски и позоришни глумац.

Глумачку каријеру започео је у Крушевачком позоришту, професионалну у Народном позоришту у Београду, а након уписивања Факултета драмских уметности у Београду, 1996. постао је члан Југословенског драмског позоришта, које га је стипендирало. Прву ТВ улогу остварио је у филму Рај, Петра Зеца 1993. као Томин друг, а прву главну улогу у филму Зона Замфирова 2002. године као Мане. Прославио се улогом Горана Бранда Гагића у ТВ серији Породично благо, а након тога је добио улоге у филмовима Танго је тужна мисао која се плеше, Стршљен, Пљачка Трећег рајха, Клопка, Хадерсфилд, Читуља за Ескобара и многим другим.

Позоришна публика широм Србије имала је прилике да га гледа у реномираним представама Крушевачког позоршишта „Златно руно” Борислава Пекића, „Проклета Авлија” Иве Андрића и „Дервиш и смрт” Меше Селимовића, све три у режији Небојше Брадића. Поред ових, играо је у представама „Буре барута”, „Аудијенција”, „Љубавна писма”, „Сузе су О. К”, „Емигранти” и многим другим.

Вишеструко је награђиван за улоге у позоришту и на филму, а издвајају се две Годишње награде ЈДП, награда „Бранка и Млађа Веселиновић”, Награда Раша Плаовић и Награда Милош Жутић.

Живи и ради у Београду, а од 2008. године у браку је са глумицом Слободом Мићаловић.

даље ...

Види још[уреди]