Доктор Ху

Из Википедије, слободне енциклопедије
Доктор Ху
Жанр Драма , Научна фантастика
Аутор Више аутора
Улоге Више глумаца
Музичка тема Рон Граинер , Делија Дербишајр
Композитор Више композитора
Земља  Уједињено Краљевство
Локација Свет
Језик Енглески језик
Број сезона 26 + један тв филм (1996)
Број епизода 800 (2005-сада)
Време трајања ~25 минута (1963—1989) , 45 минута (2005-сада)
Емитовање
Емитер BBC
Формат слике 16:9
Прво
приказано на

BBC.svg BBC
Премијерно
приказивање

23. новембар 1963.
Званични веб-сајт

Доктор Ху (енгл. Doctor Who) легендарна је британска научнофантастична ТВ серија у продукцији BBC-ја која се емитује од 1963. године. Серија прати авантуре мистериозног, хуманоидног ванземаљца, Господара Времена званог Доктор који путује кроз време и простор у свемирском броду TARDIS (скраћеница за Time And Relative Dimension(s) In Space) који изгледа као плава британска полицијска телефонска говорница из 1950-их. Доктор Ху са својим пратиоцима истражује време и простор и бори се против разних непријатеља.

Серија је уврштена у Гинисову књигу рекорда као најдуже емитована научнофантастична ТВ серија на свету и једна је од најуспешнијих научнофантастичних серија свих времена. Уједно представља и значајан део Британске културе, и има култни статус у Великој Британији, али и у свету. Добила је признање од публике и критичара као једна од најбољих телевизијских серија, а освојила је и BAFTA награду за најбољу драмску серију у 2006. години.

Оригинално је приказивана од 1963. до 1989. Након неуспешног филма из 1996, поновно је покренута 2005. Из Доктора Хуа су такође протекле и три друге серије у којима су главни ликови били пријатељи Доктора. То су Торчвуд, Пустоловине Саре Џејн и К9.

Ликови[уреди]

Доктор

Лик Доктора је испрва био обавијен велом тајни. Све што се о њему знало је да је он ексцентрични ванземаљски путник велике интелигенције који се бори против зла док путује кроз време и простор у свом времеплову званом "TARDIS". С временом је откривено да је Доктор један од Господара Времена са планете "Галифреје“. Као такав има способност регенерације свог тела када се нађе у смртној опасности. Доктор је до сада прошао 10 регенерација (од могућих 12 - како је у класичном серијалу објашњено, али пошто су сви остали Господари Времена изумрли, нема никога ко би спречио Доктора да се регенерише више од 12 пута.). Сваки нови његов лик има своје особине, начине понашања и способности, али задржава сећања и искуства пређашњих доктора. Тако да имамо:

1. Првог Доктора (Вилијам Хартнел, 1963-1966) - регенерише се због старости и исцрпљености.

2. Другог Доктора (Патрик Траутон, 1966-1969) - због кршења Галифрејанских закона, главни Господари Времена га присиљавају да се регенерише и протерују на Земљу.

3. Трећег Доктора (Џон Пертви, 1970-1974) - умире спасавајући пријатеље од злих џиновских паука, од изложености радиокативном зрачењу са планете Метабелис 3.

4. Четвртог Доктора (Том Бејкер, 1974-1981) - након пада с радиостанице спасавајући свет од свог вечног непријатеља Господара.

5. Петог Доктора (Питер Дејвисон, 1981-1984) - умире од тровања на планети Андрозани спасавајући асистенткињу Пери од истог, његова смрт и регенерација описана је као најболнија и најгора до тада.

6. Шестог Доктора (Колин Бејкер, 1984-1986) - умире непосредно након напада зле одметнице Господарице времена "Рани“.

7. Седмог Доктора (Силвестер Макој, 1987-1989, 1996) - због неуспеле операције након што су га устрелили деликвенти у Сан Франциску након изласка из TARDIS-а.

8. Осмог Доктора (Пол Макган, 1996) - регенерише се у несврстаног Доктора (War Doctor) након пада свемирског брода на планету Карн.

9. Деветог Доктора (Кристофер Еклстон, 2005.) - умире да би спасио девојку у коју је заљубљен (Роуз Тајлер) упијајући пољупцем енергију Временског Вортекса коју је она упила из TARDIS-а да би га спасла од Далека.

10. Десетог Доктора (Дејвид Тенант, 2005-2010) - умире два пута:1. пут га је упуцао Далек,али је задржао свој облик захваљујући својој одсеченој руци.2.пут се жртвовао како би спасио Винсента Дониног оца,упијајући смртоносну енергију.

11. Једанаестог Доктора (Мет Смит, 2010—2013.) - умире од старости. Иако није требало да се регенерише, регенерисао се након што је његова сапутница (Клара Озвалд) убедила Господаре Времена да дају Доктору нови циклус регенерација.

  • Несврстаног Доктора (Џон Херт) - у последњој (219.) епизоди седмог серијала пред крај се приказује Џон Херт у улози једне од Докторевих реинкарнација. Једанаести Доктор говори како је ова реинкарнација његова тајна, и да је она учинила нешто толико лоше да се не заслужује звати Доктором.

12. Дванаестог Доктора(Питер Капалди,2014-?)Снима се идаље.

И други глумци су глумили Доктора, али веома ретко и не више од једног пута. Упркос овим променама у личности, Доктор остаје знатижељни пустолов високих моралних начела који проблеме радије решава помоћу свог ума него насиљем. Докторово право име није познато. Током једног од његових посета Галифреју, откривамо да му је надимак током студентских дама био Тхета Сигма. Од своје четврте до седме инкарнације, доктор је чак био и председник Галифреје.

Сапутници

Доктор готово увек има једног или више сапутника. Обично путује са највише 3 сапутника, осим једном, у епизоди Крај путовања када их је било шест. Најчешће губи старе и добија нове сапутнике. У већини случајева разлози за то су: љубав, смрт, жеља да се врате кући итд. Доктор је много пута путовао са младим и лепим девојкама, али ниједном није ступио у неку романтичну везу, све до филма када је пољубио своју сапутницу. Почетком нових серијала, Доктор је ступао у мало романтичније везе, прво са Роуз Тајлер, а потом са Ривер Сонг.

Непријатељи

Током серије, Доктор је стекао огроман број непријатеља са разних планета. Најпознатији су: Далеци, Сајбермени и Господар. Такође су се појавили и неки нови ванземаљци као што су Уплакани анђели и Тишина.

Далеци

Далеци су се 1. пут појавили у 2. серијалу 1963. и представљају Докторове најстарије и највеће непријатеље. Далеци су били Каледи са планете Скаро, али су мутирани од стране научника Давроса и смештени су у металне оклопе налик на цистерне, тако да су им одстрањена сва осећања. Говоре металним гласом и најпрепознатљибији су по узречици истребити. Ову реч непрекидно понављају зато што им је главни циљ да истребе сва бића у универзуму, и по цену тога су напали Господаре Времена и изазвали највећи рат у историји свемира Временски Рат (понекад називан Последњи Велики Временски Рат). При крају рата, Временски Господари на челу са Разалионом су били на рубу пораза и одлучили су да га коначно зауставе и спасу себе користећи Коначну Санкцију и изазову просторно-временски прекид, који би уништио Временски Вртлог тј. уништили би све у простору и времену и само себе оставили живе. Доктор, који је већ био огорчен због огромног броја смрти у рату, одлучио је да заустави свој сопствени народ и, користећи Момент<, најмоћније оружје, и бременски закључа цео Временски Рат. Након што се претврио у Ратног Доктора, украо је момент и и избрисао цео рат укључујући и његове учеснике (практично је уништио свој народ; сматрало се да је немогуће било побећи из тог, тако рећи, затвора, али је Далек Кан то успео). Ово га је прогонило све до његове једанаесте инкарнације, када су се у епизоди Дан Доктора срели десети, једанаести и Ратни Доктор и заједно са свим осталим Докторима, укључујући и будућег 12, замрзнули Галифреју и спасли је, а Далеке, који су окружили планету, пустили да се самоуниште. И поред свега тога, Далеци су ипак успели да преживе.

Сајбермени

Сајбермени су на почетку били хуманоиди са Земљине близанац планете Мондас , који су почели да уграђују све више и више вештачких делова у своја тела. То је довело до тога да се раса претвори у логичне и прорачунате киборге, који најчешће испољавају осећања само онда када треба да буду агресивни и тада користе своју најпознатију фразу избрисати. Са нестанком Мондаса, населили су Телос као своју нову планету. Наставили су да буду чудовишта која се стално враћају кроз серију. У новој серији, њихова родна планета је Земља из паралелног универзума. Такође, Сајбермени су добили потпуно нов изглед.

Господар

Господар је Докторов архинепријатељ, такође Временски Господар који је одлучио да уништи универзум. Као мали дечак, видео је Временски Вртлог тада је непрекидно чуо ударце бубњева у његовој глави, јер је било превише за једно дете да види вртлог. Као и Доктора, Господара је глумило неколико глумаца, због његове могућности да се регенерише. Први је био Роберт Делаго, који је играо улогу до 1973. када је умро. Господар је био игран од стране Питера Прата Роберт Делаго и Џефрија Биверса, све док улогу није преузео Ентони Ејнлеј, који је играо улогу до краја оригиналне серије 1989. Господар се вратио у филму из 1996. и играо га је амерички глумац Ерик Робертс. Вратио се у новој серији, где га је у једној епизоди играо Дерек Џејкоби пре регенерације, након чека је улогу преузео Џон Симс. Последњи пут се у овој инкарнацији појавио у епизоди Крај времена, када се жртвовао да би спречио Разалиона, схвативши да је био предмет манипулације (Разалион је искористо његово лудило изазван ударцима бубњева, да би побегао из закључаног временског рата и поново обновио Галифреју). Симса је заменила Мишел Гомез, која се уместо Господар, назива Миси ( од енг. Missy, што је скраћено од Mistress односно Господарица ). Иако се први пут појављује у епизоди Cмрт у Рају, уплетање Миси у причу почело је у епизоди Звона Светог Џона.

TARDIS[уреди]

TARDIS(скраћеница за Time And Relative Dimension(s) In Space, у преводу Вријеме и Релативна Дименѕија(е) у Простору) је машина, свемирски брод, коју су изумели Временски Господари. Корисник TARDIS–а може отпутовати било где у времену и простору. При слијетању, TARDIS би требало да поприма облик и изглед неког од предмета који се уклапају у околину, али се приликом једне посјете Лондону овај механизам покварио, тако да је TARDIS трајно попримио изглед телефонске говорнице из шездесетих година двадесетог века. Она је бесконачно велика, јер ради на принципу додавања нове димензије.

тардис 1980 - 1989

тардис 2005 -  2014

Спољашње везе[уреди]