Доменико Скарлати

Из Википедије, слободне енциклопедије
Доменико Скарлати

Retrato de Domenico Scarlatti.jpg

Информације
Датум рођења 26. октобар 1685.
Место рођења Напуљ (Напуљска краљевина)
Датум смрти 23. јул 1757.
Место смрти Мадрид (Шпанија)
Дела

Ђузепе Доменико Скарлати (итал. Domenico Scarlatti; Напуљ, 26. октобар 1685Мадрид, 23. јул 1757) је био италијански композитор.

Велики део свог живота провео је у служби португалске и шпанске краљевске породице. Припада епохи барока, а његова музика је утицала на развој класицизма. Као и његов отац, Александро Скарлати, компоновао је различите музичке форме од којих су најпознатије 555 соната за клавир.

Рођен је у Напуљу 1685, исте године као и Јохан Себастијан Бах и Георг Фридрих Хендл. Био је шесто од десет деце и млађи брат Пјетра Филипа Скарлатија, такође музичара. Вероватно је прво учио код оца, композитора и учитеља Александра Скарлатија, а затим код Гаетана Грека, Франческа Гаспаринија и Бернарда Пасквинија, који су утицали на његов музички стил.

Постао је композитор и оргуљаш Краљевске капеле у Напуљу 1701. године. Три године касније, ревидирао је Поларолову оперу „Ирена“ за извођење у Напуљу. Недуго затим, отац га је послао у Венецију. Од тада па до 1709. Скарлатијев живот остао је непознат, када одлази у Рим у служби пољске краљице Марије Казимире која је ту била у егзилу. За њу је компоновао неколико опера. У Риму је упознао Томаса Розенгрејва. Већ тада он је био угледан чембалиста. Постављен је та мајстора Капеле Светог Петра од 1715. до 1719. године, када одлази у Лондон да би дириговао извођењу своје опере „Нарцис“ у Краљевом театру.

Од Винћента Бикија, тадашњег папског нунција, сазнајемо да је Скарлати стигао у Лисабон 29. новембра 1719. године. Тамо је подучавао португалску принцезу Марију Магдалену Барбару. Напустио га је 28. јануара 1727. и отишао у Рим, где се оженио са Маријом Катерином Ђентили 6. маја 1728. године. Године 1729. преселили су се у Севиљу, где ће остати наредне четири године и упознати фламенко.

Године 1733. отишао је у Мадрид да би подучавао принцезу Марију Барбару, која је касније постала краљица Шпаније. Ту је остао наредних 25 година и добио петоро деце. После смрти своје прве супруге 1742. године, оженио се Шпанкињом Анастасијом Ксименес. Из тог периода потичу 555 соната.

Скарлатијев пријатељ и кастрат Фаринели, Наполитанац по пореклу, такође је уживао краљевски патронат у Мадриду. Музиколог Ралф Киркпатрик је коментарисао да Скарлатијева преписка са Фаринелијем обезбеђује директне информације о њему и које су сачуване до дана данашњег. Доменико Скарлати је умро у Мадриду у 71. години. Његови потомци су још увек живи и налазе се у Мадриду.

Спољашње везе[уреди]