Дом сироте деце

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дом сироте деце
Dom sirote dece 8.jpg
Дом сироте деце
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанка1887.-1892.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеБеоград
АдресаКалемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Дом сироте деце се налази у Београду, у улици Светозара Марковића број 72, на територији градске општине Савски венац. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура зграде[уреди]

Зграда је саграђена по пројекту бечког архитекте Антона Хадерера у времену од 1887. до 1892. године. Обликована је у духу академизма 19. века, складних пропорција и солидне занатске израде. Зграду је подигло Друштво за васпитање и заштиту деце, основано 1879. године, од добровољних прилога грађана Београда као Дом сиротне деце.

Од 1887. до 1918. године у овом Дому су смештена, школована и васпитавана ратна сирочад и напуштена деца са територије српске, а касније и југословенске државе. Као васпитна установа, била је необично цењена у своје време. Одиграла је велику улогу у збрињавању и васпитавању деце без родитеља и њиховој социјализацији.

Зграда је у потпуности сачувала архитектонске форме и диспозицију простора у коме је током последње две деценије прошлог и три деценије 19. века деловала ова хуманитарна и друштвено корисна установа за заштиту деце.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]