Доналд Трамп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Доналд Трамп
Donald Trump August 19, 2015 (cropped).jpg
Доналд Трамп
Датум рођења 14. јун 1946.
Место рођења Њујорк
 САД

Доналд Џон Трамп старији (енгл. Donald John Trump, Sr.; Њујорк, 14. јун 1946) је амерички бизнисмен и директор Трамп Организације која се углавном бави некретнинама у САД. Од недавно је звезда популарне америчке ТВ серије "Шегрт" (The Apprentice) у којој је и водитељ серије и главни продуцент.

16. јула 2015 је започео је изборну трку за претедента председника Америке на листи Републиканаца.

Каријера[уреди]

Доналд Трамп је завршио пословну школу „Вортон“ после чега се придружио породичној трговини некретнинама. Врло је талентован у склапању уговора и успео је током 1980-их да изгради царство у некретнинама, коцкарницама, спорту и транспорту, а захваљујући томе је постао и веома познат. Његове зграде су окарактерисане као сатирички лични култ Трампа. Реч "Трамп" се увек појављује у имену његових зграда (Трамп тауер, енгл. Trump Tower, Трамп Таџ Махал енгл. Trump Taj Mahal, итд.), а често је иницијал „Т“ истакнут на више локација, како у згради, тако и ван ње.

Последице рецесије су 1990-их онемогућиле Трампа да отплаћује дугове. Иако је тренутно успео да спаси своје царство новим позајмицама, то је само повећало дугове и довело је Трампове фирме до стечаја, а Трампа на ивицу банкротства. Банке су изгубиле стотине милиона долара, али су одлучиле да реструктуришу његове дугове како би избегле још веће губитке у судском процесу.

Трамп је 1994. године елиминисао огроман део од својих личних дугова који су износили деветсто милиона долара, а пословне дугове је смањио на три и по милијарде долара. Иако је изгубио Трамп шатл, који је купио 1989. године, успео је да задржи зграду Трамп у Њујорку, као и коцкарнице у Атлантик Ситију.

Године 1995, удружио је све своје објекте коцкарница у "Трамп хотелс & касино ризортс" (енгл. Trump Hotels & Casino Resorts). Његове деонице на Волстриту су 1996. године вределе нешто изнад 35 долара, али су 1998. године пале на нешто преко 10 долара, јер се компанија борила да отплати дуг од скоро 2 милијарде долара.

Трамп је 1999. године изразио жељу да постане председник реформске партије САД. 2004. године је створио серију Шегрт, на америчкој ТВ мрежи Ен-Би-Си.

Породица[уреди]

Мајка му се звала Мери Меклауд Трамп (енгл. Mary MacLeod Trump), пореклом је била из Шкотске. Отац му се звао Фред Трамп (енгл. Fred Trump). Доналд Трамп има брата и две сестре.

Трамп се 1977. оженио Иваном Зелничковом (чеш. Ivana Marie Zelníčková), бившом скијашицом из Чешке. Имају троје деце: Доналда Јуниора (рођен 31. децембра 1977. године), Иванку (рођена 30. октобра 1981. године) и Ерика (рођен 11. јануара 1984. године). Пар се развео 1992. године.

Поново се оженио 1993. Марлом Мејплз (енгл. Marla Maples), америчком глумицом и водитељком са којом има кћерку Тифани, рођену 13. октобра 1993. године). Развели су се 8. јуна 1999. године.

Трамп је 26. априла 2004. запросио Меланију Кнавс, (сл. Melanija Knavs) бившу манекенку и модела из Словеније. Венчали су се 22. јануара 2005. године на Флориди, а 20. марта 2006. су добили сина Берона Вилијама Трампа.

Књиге[уреди]

Спољашње везе[уреди]