Доналд Трамп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Доналд Трамп

Donald August 19 (cropped).jpg

Датум рођења: 14. јун 1946.
Место рођења: Њујорк (САД)

Доналд Џон Трамп старији (енгл. Donald John Trump, Sr.; Њујорк, 14. јун 1946) је амерички бизнисмен и директор Трамп Организације која се углавном бави некретнинама у САД. Од недавно је звезда популарне америчке ТВ серије "Шегрт" (The Apprentice) у којој је и водитељ серије и главни продуцент.

Каријера[уреди]

Доналд Трамп је завршио бизнис школу „Вортон“ после чега се придружио породичном бизнису некретнинама. Врло је талентован у склапању уговора и успео је да, током 1980-их изгради царство у некретнинама, коцкарницама, спорту и транспорту, а постао је и врло позната особа захваљујући томе. Његове зграде су окарактерисане као сатирички лични култ Трампа. Реч "Trump" се увек појављује у имену његових зграда (Trump Tower, Trump Taj Mahal, итд.), а често је прво слово „Т“ истакнуто на више локација, како унутар, тако и изван зграде.

1990-их, ефекти рецесије су оставили Трампа онемогућеног да отплати дугове. Иако је Трамп успео тренутно да спаси своје царство новим позајмицама, то је само повећало дугове и довело је Трампов бизнис до банкротства, а Трампа на ивицу банкротства. Банке су изгубиле стотине милиона долара, али су одлучиле да реструктуришу његове дугове како би извегли још више у судском процесу.

1994. године, Трамп је елиминисао огроман део од својих $900 милионских личних дугова и количину бизнис дуга смањио на 3.5 милијарди долара. Иако је изгубио Трамп шатл (који је купио 1989. године), успео је да задржи Трамп зграду у Њујорк Ситију, као и коцкарнице у Атлантик Ситију.

1995. године, спојио је све своје зграде коцкарница у Trump Hotels & Casino Resorts. Његове деонице на Волстриту су 1996. године вределе нешто изнад 35 долара, али 1998. године су пале изнад 10 долара, јер се бизнис борио да отплати дуг од скоро 2 милијарде долара.

1999. године, Трамп је изразио жељу да постане председник реформске партије САД. 2004. године је створио серију Шегрт, на америчкој ТВ мрежи ЕнБиСи.

Породица[уреди]

Мајка му се звала Мери Меклауд Трамп (Mary MacLeod Trump), пореклом је била из Шкотске. Отац му се звао Фред Трамп (Fred Trump). Доналд Трамп има брата и две сестре.

1977. године Трамп је оженио Ивану Зелничкову (пореклом из Чешке) која је променила презиме у Трамп. Имају троје деце: Доналда Јуниора (рођен 31. децембра 1977. године), Иванку (рођена 30. октобра 1981. године) и Ерика (рођен 11. јануара 1984. године). Доналд Трамп се развео од Иване 1992. године.

1993. године се оженио за Марлу Мејплз (Marla Maples) и имају једно дете Тифани (рођена 13. октобра 1993. године). Развели су се 8. јуна 1999. године.

26. априла 2004. године је Трамп запросио Меланију Кнаус (Melanija Knavs) из Словеније. Трамп и Кнаус су се венчали 22. јануара 2005. године на Флориди. 20. марта 2006. године се родио Берон Вилијам Трамп, син Доналда и Меланије.

Књиге[уреди]

Спољашње везе[уреди]