Доста је било

Из Википедије, слободне енциклопедије
Доста је било
DJB new logo.png
Лого покрета
Председник Саша Радуловић
Потпредседници Душан Павловић
Александар Стевановић
Генерална секретарка Јасмина Николић
Основана 27. јануар 2014.
Седиште Бранкова 21, Београд
 Србија
Број чланова  (април 2016.) Раст ~3.400 са плаћеном чланарином[1]
Идеологија Либерализам,
Социјални либерализам,
Децентрализација,
Технократија,
Анти-партократија,
Умерени евроскептицизам
Политичка позиција Центар
Боје наранџаста
Народна скупштина
13 / 250
Скупштина АП Војводине
7 / 120
Локалне скупштине
110 / 6.612
Веб-сајт
http://www.dostajebilo.rs/

Доста је било је скраћени назив за удружење грађана Доста је било — Рестарт основано 27. јануара 2014. у Србији и политички покрет Доста је било — Саша Радуловић.[2] Удружење и покрет су окупљени око бившег министра привреде у Влади Републике Србије, Саше Радуловића, и његових сарадника из министарства.

Пред другу редовну годишњу Скупштину удружења, марта 2016. године, саопштено је да покрет има 70 локалних одбора у Србији и 17 окружних канцеларија.[2]

Према званучним резултатима, покрет је на парламентарним изборима 2016. године освојио 16 посланичких мандата.[3]

Оснивање[уреди]

Саша Радуловић, оснивач и председник

Након изласка из Владе, Саша Радуловић оснива удружење „Доста је било — Рестарт” и најављује да ће кандидовати листу за парламентарне изборе,[4] расписане непосредно по његовој оставци. Окосницу чине Саша Радуловић, и његови сарадници из министарства, Душан Павловић, професор ФПН-а и економиста Александар Стевановић.

Парламентарни избори 2014.[уреди]

Изборна листа „Доста је било — Саша Радуловић” успела је да сакупи 10.000 потписа неопходних за кандидатуру,[5] али на изборима не успева да пређе цензус од 5%, освојивши 74.973 гласа или 2,09% од укупног броја изашлих гласача.[6] Листа је имала много више успеха у урбаним срединама (Београд 3.84%, Нови Сад 5.33%, Ниш 3,26%) него у руралним, што су из покрета објашњавали притиском власти на медије са националном фреквенцијом, који су најкоришћеније средство информисања у руралним крајевима.[7][8]

Парламентарни избори 2016.[уреди]

На ванредним парламентарним изборима 2016. године, Доста је било је освојио 227.626 гласова[9], што представља 6,02% гласова, одн. 16 места у скупштини Србије[10]. Са 16 посланика, ДЈБ је четврта најјача парламентарна странка, иза СНС-а, СПС-а и СРС-а.

ДЈБ је такође ушао у Скупштину Војводине (5,54%), и у преко двадесет општинских скупштина, међу којима су скоро све централне београдске општине, затим општине у Нишу и Новом Саду, Зрењанину, Вршцу, итд. Најбољи резултат ДЈБ је постигао на територији Београда, где је освојио 11,5%, одн. на Општини Савски венац, где је освојио преко 18% гласова.)

Резултати[уреди]

Народна скупштина Републике Србије
Избори # гласова % од важећих # посланика Влада
2014 74.973 2.09%
0 / 250
опозиција
2016 227.626 6.02%
16 / 250
опозиција

Председнички избори 2017.[уреди]

Након оснивачке скупштине 2. марта 2017. након које покрет прераста у странку, "Доста је било" објављује је да ће са својим кандидатом учествовати на изборима за председника Србије.[11]

Резултати[уреди]

Председник Републике Србије
Избори # гласова %
2017 51.651 1,41%

Београдски и борски избори 2018.[уреди]

На избоорима за Скупштину Београда и Скупштину општине Бор који су одржани 04.03.2018. Доста је било је изашао у коалицији са српским покретом Двери. Ова коалиција је у Београду освојила 3,9%, док је у Бору освојила 8,2% гласова. Због лоших изборних резултата у Београду, сви чланови руководства Доста је било поднели су оставку два дана након избора.[12] Страначки избори за новог председника ДЈБ заказани су за 21.04.2018. На њих се пријавио Бранислав Михајловић, посланик ДЈБ из Бора.

Акције[уреди]

Покрет остаје активно након избора учествујући у кампањама против деловања власти које сматрају штетним. Покрет је покренуло акције:

 • „Не дамо пензије паразитима” — против смањења плата и пензија у јавном сектору које сматрају противуставним.[13]
 • „Не дамо земљу испод жита” — против продаје обрадивих површина у Бачкој арапском инвеститору за коју сматрају да је штетна по државу и домаће пољопривреднике.[14]
 • „Колико нас коштају тајни уговори?” — против нетранспарентног потписивања уговора и вршења јавних послова уопште.[15]
 • „Последњи воз. Твоја земља или њихова држава” [16] — против продаје Телекома стратешком инвеститору. Против давања државног пољопривредног земљишта у Војводини крупном капиталу, против продаје инфраструктуре и природних ресурса, против Закона o претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду (покрет верује да члан 6. овог Закона омогућује тајкунима да право коришћења земљишта претворе у право својине без накнаде).[17]

Програм[уреди]

Покрет одбија да се политички сврста на левицу или десницу,[18] сматрајући ту поделу превазиђеном. Уместо тога оно види да се данашња политичка подела своди на пристојне и привилеговане људе.[19] Покрет се залаже за слободну тржишну економију[20] ослобођену од сувишних фискалних намета и регулација и јаку социјално одговорну државу[21] која омогућава социјално и здравствено осигурање за све грађане. Покрет се залаже за:[22]

 • Транспарентност — јавно вршење јавних делатности. Објављивање свих уговора које потписује држава и државна предузећа. Буџети сваке јавне установе да буду доступни сваком грађанину 24 часа дневно. Објављивање правних и физичких лица која су добила новац за сваку буџетску ставку, као и уговори на основу којих су добили новац. Јавни конкурси за све државне агенције, сва државна предузећа и установе. Са јавним плановима рада. Са јавним извештавањем.
 • Слободне медије — као контролоре власти, никако као средство за манипулацију јавног мњења, односно људи.
 • Универзалну социјалну заштиту — помоћ само онима којима је заиста потребна. Социјална заштита је пут ка одговорном и хуманом друштву према сваком појединцу.
 • Универзалну здравствену заштиту — заштита из буџета плаћена за све као што предвиђа Устав. Укидање овере здравствених књижица. Приватне и државне здравствене установе пружају своје услуге у оквиру истог система здравственог осигурања.
 • Загарантоване социјалне пензије — за све грађане који наврше 65 година независно од тога да ли су били у радном односу. Пензије у висини социјалне помоћи. Поред социјалне компоненте увести и економске пензије за оне који одвајају од плате (у државне и приватне фондове).
 • Мањи намети на рад и прогресивно опорезивање — смањење сиве економије кроз смањење намета на рад. Порези који гуше привредну активност треба да се смање или укину. Мале пореске стопе за оне који зарађују мало, веће за оне који зарађују више.
 • Регулаторна реформа — смањење бирократије. Смањење процедура и непотребних прописа. Администрација мора да комуницира међу собом и буде заснована на електронској управи.
 • Смањење јавне потрошње — трошење само оног што се заради. Обустава задуживања. Укидање субвенција. Отпуштање вишка радника у јавном сектору запослених преко политичких странака на непотребна административна места.
 • Увођење реда у јавна предузећа — попис имовине, процена обавеза, исплата заосталих плата у нивоу минималне зараде са конвертовањем преосталог дела у власнички удео. Систематизација радних места, увођење критеријума за запошљавање и критеријума за мерење учинка рада. Свако предузеће да направи пословни план за који добија обртна стредства, након чега престаје да буде финансирано из буџета.
 • Промена изборног система — директни избори за градоначелнике и председнике општина, посланике и одборнике. Комбинација већинског и пропорционалног система за избор посланика уз смањење њиховог броја.
 • Децентрализација — дати већа овлашћења окрузима у коме би све општине гравитирале ка јаком градском центру. Враћање имовине локалним заједницама. Главни локални избори на нивоу округа. Окрузи треба да добију и значајне изворне пореске приходе за самостално вођење економске политике.

Истакнути чланови Покрета и/или Удружења[уреди]

Бивши чланови[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. Razgovor sa povodom Pokret Dosta je bilo Sasa Radulovic 16.04.2016.
 2. 2,0 2,1 Друга годишња Скупштина удружења Доста је било | Dosta je bilo
 3. „Evo parlamenta 2016: Veća gužva, manja većina” (на језику: (на језику: српски)). Б92. 2016. Приступљено 25. 4. 2016. 
 4. Radulović: Do kraja februara izlazim sa listom "Dosta je bilo. Restart"
 5. http://www.blic.rs/izbori-2014/vesti/2138/Radulovic-skupio-potpise-danas-predaje-izbornu-listu
 6. http://www.rik.parlament.gov.rs/latinica/propisi_frames.htm
 7. Radulović: Rezultat izbora pokazuje nemoć opozicije | Izborna Reforma
 8. Restart — analiza izbornih rezultata
 9. Резултати избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије одржаних 24. априла и 4. маја 2016. године
 10. Одлукa о додели мадата народних посланика Народне скупштине
 11. Саша Радуловић председнички кандидат ДЈБ
 12. http://rs.n1info.com/a369729/Bg-Izbori/Rukovodstvo-DJB-podnelo-ostavku-zbog-losih-rezultata.html
 13. Петиција против смањења плата и пензија | Dosta je bilo
 14. НE ДAMO ЗEMЉУ ИСПOД ЖИTA! | Dosta je bilo
 15. Тајни Уговори — Питања И Одговори | Dosta Je Bilo
 16. Последњи воз: ТВОЈА земља или ЊИХОВА држава | Dosta je bilo
 17. http://dostajebilo.rs/wp-content/uploads/zakon_konverzija_zemljista.pdf
 18. Razgovori s povodom: Saša Radulović, predsednik pokreta "Dosta je bilo" FOTO — East Side portal
 19. Dnevni list Danas | Politika | Saša Radulović: Partijski parazit napao javni sektor
 20. Тржишна привреда | Dosta je bilo
 21. Radulović: Dosta je bilo parazitskog sistema — Economy.rs Vesti
 22. ПРОГРАМ | Dosta je bilo
 23. Десет разлога за смену менаџмента РТБ Бор
 24. Ин Мемориам: др Милан Дејановски (1951 — 2015)
 25. Умро је др Милан Дејановски
 26. Лични став — Саша Радуловић и Марко Видојковић

Спољашње везе[уреди]