Дојкиначка река

С Википедије, слободне енциклопедије
Дојкиначка река
Опште информације
Дужина26,07 km
Басен137,21 km2
СливЦрноморски
Пловностне
Водоток
Извор„Три кладенца”
В. извора1860 m
Ушћерека Височица
Географске карактеристике
Држава/е Србија
ОбластИсточна Србија
Насеља-
ПритокеЈеловичка река
Река на Викимедијиној остави

Дојкиначка река је река у југоисточној Србији, притока је реке Височице. Река у ширем смислу припада сливу реке Висоћице (Темштице), а у најширем смислу припада сливу реке Нишаве, односно Јужне Мораве, затим Велике Мораве, па самим тим и црноморском сливу.

Географске одлике[уреди | уреди извор]

Дојкиначка река извире на Старој планини, на висоравни Копрена, из извора званог „Три кладенца”, који се налази на на 1.860 m н.в, око 1,5 km северозападно од врха Копрена (1.963 m н.в). Дојкиначка река је на свом путу формирала и јако уску алувијалну раван, речну долину звану Арбиње, кроз коју скоро целом дужином речног тока и протиче. Како протиче и кроз село Дојкинци, по њему и носи име.

Са 26,07 km најдужа је притока Височице. Такође по површини слива од 137,21 km² највећа је њена притока.[1]

Дојкиначка река најпре тече према северозападу, да би затим лактасто скренула ка југозападу. На ушћу Лисевског дола скреће ка југоистоку, а од ушћа Јеловичке реке опет ка југозападу. Пад Дојкиначке реке је велики и просеку износи 44,92 m/km.

Низводно од ушћа Јеловичке реке, једне од притока Дојкиначке реке, она пробија узак појас јурских карбонатних творевина, формирајући клисурасту долину између Аметовог камика (1.090 m н.в) на западу и Росомачког врха (1.236 m н.в) на истоку. На развођу Дојкиначке и Јеловичке реке, у тријаским кластичним стена формирано је амфитеатрално удубљење површине око 2 km². На његовом ободу се јавља више извора, а кратки водотокови се сустичу и пониру у крашку масу у подножју Бодиног врха (.1484 m н.в).[1]

У речном кориту се често јављају брзаци, а облуци великих димензија у речном кориту говоре о снази речног тока Дојкиначка река.[1]

Дојкиначка река се улива у Височицу код села Височка Ржана на 689 m н.в.[2]

Вегетација[уреди | уреди извор]

Долинске стране Дојкиначка река су стрме и у доњем делу долине прекривене највише јеловом шумом, док су развођа према Топлодолској, Гостушкој, Белској и Јеловичкој реци покривена травнатом вегетацијом.

Туристички значај[уреди | уреди извор]

Корито Дојкиначке реке је изузетно атрактивно и пролази кроз Арбиње, које важи за најлепшу речну долину у Србији, а и шире.[3]

Дојкинци, кроз које пролази река је познато село јер служи као почетна тачка на успону за Стару планину и водопаде Старе планине.

Река формира више атрактивних слапова и мањих водопада од којих је најпознатији водопад Тупавица.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Дојкиначка река У: Мрђан М. Ђокић, Нишава – потамолошка студија, докторска дисертација, Ниш, стр. 150-152.
  2. ^ „Река Височица”. Архивирано из оригинала 30. 8. 2017. г. Приступљено 10. 9. 2017. 
  3. ^ Арбиње
  4. ^ „Водопди Арбиња”. Архивирано из оригинала 11. 09. 2017. г. Приступљено 10. 09. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]