Дојкиначка река

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Дојкиначка река
Дојкиначка река кроз Арбиње.jpg
Опште информације
Дужина26,07 km
Басен137,21 km2
СливЦрноморски
Пловностне
Водоток
Извор„Три кладенца”
В. извора1860 m
Ушћерека Височица
Географске карактеристике
Држава/е Србија
ОбластИсточна Србија
Насеља-
ПритокеЈеловичка река

Дојкиначка река је река у југоисточној Србији, притока је реке Височице. Река у ширем смислу припада сливу реке Висоћице (Темштице), а у најширем смислу припада сливу реке Нишаве, односно Јужне Мораве, затим Велике Мораве, па самим тим и црноморском сливу.

Географске одлике[уреди]

Дојкиначка река извире на Старој планини, на висоравни Копрена, из извора званог „Три кладенца”, који се налази на на 1.860 m н.в, око 1,5 km северозападно од врха Копрена (1.963 m н.в). Дојкиначка река је на свом путу формирала и јако уску алувијалну раван, речну долину звану Арбиње, кроз коју скоро целом дужином речног тока и протиче. Како протиче и кроз село Дојкинци, по њему и носи име.

Са 26,07 km најдужа је притока Височице. Такође по површини слива од 137,21 km² највећа је њена притока.[1]

Дојкиначка река најпре тече према северозападу, да би затим лактасто скренула ка југозападу. На ушћу Лисевског дола скреће ка југоистоку, а од ушћа Јеловичке реке опет ка југозападу. Пад Дојкиначке реке је велики и просеку износи 44,92 m/km.

Низводно од ушћа Јеловичке реке, једне од притока Дојкиначке реке, она пробија узак појас јурских карбонатних творевина, формирајући клисурасту долину између Аметовог камика (1.090 m н.в) на западу и Росомачког врха (1.236 m н.в) на истоку. На развођу Дојкиначке и Јеловичке реке, у тријаским кластичним стена формирано је амфитеатрално удубљење површине око 2 km². На његовом ободу се јавља више извора, а кратки водотокови се сустичу и пониру у крашку масу у подножју Бодиног врха (.1484 m н.в).[1]

У речном кориту се често јављају брзаци, а облуци великих димензија у речном кориту говоре о снази речног тока Дојкиначка река.[1]

Дојкиначка река се улива у Височицу код села Височка Ржана на 689 m н.в.[2]

Вегетација[уреди]

Долинске стране Дојкиначка река су стрме и у доњем делу долине прекривене највише јеловом шумом, док су развођа према Топлодолској, Гостушкој, Белској и Јеловичкој реци покривена травнатом вегетацијом.

Туристички значај[уреди]

Корито Дојкиначке реке је изузетно атрактивно и пролази кроз Арбиње, које важи за најлепшу речну долину у Србији, а и шире.[3]

Дојкинци, кроз које пролази река је познато село јер служи као почетна тачка на успону за Стару планину и водопаде Старе планине.

Река формира више атрактивних слапова и мањих водопада од којих је најпознатији водопад Тупавица.[4]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Дојкиначка река У: Мрђан М. Ђокић, Нишава – потамолошка студија, докторска дисертација, Ниш, стр. 150-152.
  2. ^ „Река Височица”. Архивирано из оригинала на датум 30. 8. 2017. Приступљено 10. 9. 2017. 
  3. ^ Арбиње
  4. ^ Водопди Арбиња

Спољашње везе[уреди]