Доња Нормандија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Доња Нормандија/Basse-Normandie
Положај
Застава
Застава
Грб
Грб
Држава  Француска
Департмани Калвадос (14)
Манш (50)
Орн (61)
Префектура Кан
Председник
регионалног већа
Филип Дурон
Површина 17.589 km2
Становништво 2008.
 — Број ст. 1.467.425
 — Густина ст. 81 ст/km2
Број округа 11
Број кантона 141
Број општина 1.812

Доња Нормандија је бивши регион на северу Француске. Регион је формиран 1956. године, када је историјска регија Нормандија подељена на Горњу и Доњу Нормандију, поново је обједињена са Горњом Нормандијом 2016. године.

Историја[уреди]

У овом делу Нормандије се одвило искрцавање америчких војника за време Другог светског рата.

Администрација[уреди]

Седиште регионалног већа Доње Нормандије се налази у Кану. Састоји се од 47 заступничких места. Од локалних избора 2004. године на власти је левичарска коалиција странака (Социјалистичке партије и Зелених) са 28 мјеста у већу. Десничарска странка УМП има 14 места у већу, а радикално десна ФН (Национални Фронт) има 5 заступничких места.

Географија[уреди]

Шуме Доње Нормандије

Регија се састоји од три департмана: Калвадос, Манш и Орн.

Економија[уреди]

Свјетионик

Регион је већином пољопривредно оријентисан с нагласком на сточарство. Индустријски сектор углавном укључује прераду текстила и воћа. У регији такође постоји неколико рудника гвожђа близу Кана. У последње време је посебно развијен и туризам. Регија посједује директне трајектне везе с Енглеском (лука Шербур). Занимљива туристичка атракција ове регије је и место искрцавања војника у Другом свјетском рату, које се налази у Калвадосу.

Становништво[уреди]

1999. године регија је имала 1 422 193 становника.

Култура[уреди]

Локални језик у Нормандији је нормандијски. Језик се још увијек користи, посебно у Доњој Нормандији. Доња Нормандија је позната по великом броју писаца из ове регије. Познати писци који су писали на француском су: Ги де Мопасан и Гистав Флобер. Такође постоји и одређен број писаца који су писали на нормандијском језику.

Познати музички композитор Ерик Сати је такође родом из ове регије.

Спољашње везе[уреди]