Доња носна шкољка

С Википедије, слободне енциклопедије
Доња носна шкољка (маркирана жуто)

Доња носна шкољка (лат. concha nasalis inferior) је парна кост лица, која се налази на спољашњем зиду носне дупље. На њој се описују две стране (спољашња и унутрашња), две ивице (горња и доња) и два краја (предњи и задњи).

Спољашња страна је удубљена и учествује у изградњи доњег носног ходника (лат. meatus nasalis inferior). Унутрашња страна је испупчена и у горњем делу је глатка, а у доњем неравна услед простирања сунђерастих венских сплетова.

Горња ивица је танка и неправилна. Она се причвршћује на унутрашњој страни горње вилице и унутрашњој страни усправног листа непчане кости. Такође, од средњег дела горње ивице полазе три наставка: сузни (лат. prosessus lacrimalis), вилични (лат. processus maxillaris) и ситасти (лат. processus ethmoidalis). Доња ивица је слободна и задебљала.

Предњи крај доње носне шкољке је широк и заобљен, док је задњи крај шиљат.

Литература[уреди | уреди извор]

Др Даница Обрадовић, др Љиља Мијатов-Укропина, др Љубица Стојшић: „Остеологија за студенте медицине“, Нови Сад 2000. ISBN 978-86-489-0274-0


Кости главе
кости лобање чеона к. - темена к. - потиљачна к. - слепоочна к. - ситаста к. - клинаста к.
кости лица сузна к. - јабучна к. - носна к. - доња носна шкољка - раласта к. - непчана к. - горња вилица - доња вилица - подјезична к.