Драгачевски сабор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Драгачевски сабор
Gucastatue.JPG
Споменик трубачу у Гучи
Основан 1961.
Тип музички
Локација Србија Гуча, Србија
Веб-сајт
saborguca.info

Драгачевски сабор је годишњи трубачки фестивал и фестивал фолклора и народног стваралаштва који се одржава у Гучи, у региону Драгачево. Неколико стотина хиљада посетилаца,[1] из Србије и иностранства, сваке године посети село са неколико хиљада становника. Године 2005. је снимљен документарни филм о овом фестивалу, Гуча!

Историја сабора[уреди]

Први Драгачевски сабор у Гучи почео је сасвим скромно, средином октобра 1961. године, када су учествовала четири оркестра. Замислио га је дугогодишњи новинар „Дуге“ и „Политике” Благоје Блажа Радивојевић (1925-2016)[2]. Велики допринос у осмишљавању ове приредбе дао је писац Бранко В. Радичевић, који је фестивалу дао име „Велики (народни) сабор ‘Са Овчара и Каблара’“.

За фестивал су заслужни и музички прегаоци Миодраг Васиљевић, Драгољуб Јовашевић, Драгослав Девић, Живојин Здравковић, Боривоје Илић, Будимир Гајић, војни музичар Миломир Милетић из Тијања и два Драгачевца, Властимир Лала Вујовић и Никола Ника Стојић.

На наговор Бранка В. Радичевића, у популарисање српске трубе укључио се и лист „Вечерње новости“, који је годинама касније наставио да додељује „Златну трубу“ најпопуларнијем трубачу на Сабору. 1967.г. почео је да излази и лист Драгачевског сабора. Лист се зове Драгачевски трубач. Сврха овог писаног медија је вишеструка. Између осталог чува сећања и популарише ову јединствену, одавно већ, међународну манифестацију.

Домаћин Драгачевског сабора 2013. године био је Добрица Ерић.[3]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Галерија[уреди]