Драгиша Пешић

Из Википедије, слободне енциклопедије
BŽO-Help.svg Овај чланак нема никакве независне и поуздане изворе.
Према правилима о биографијама живих особа, он мора садржавати изворе. Помозите да се чланак унапреди тако што ћете му додати неутралне, проверљиве и поуздане изворе.

Напомена: Контроверзне тврдње о живим особама које немају референцу или је референца коју имају непоуздана — без обзира да ли је тврдња позитивна, негативна, неутрална или само мало вероватна — мора бити одмах уклоњена без икакве дискусије.
Ако имате коментаре који би могли да донесу решењу проблема, молимо вас да погледате страницу за разговор.

Драгиша Пешић

Пошаљи фотографију

Биографија
Датум рођења 8. август 1954.
Место рођења Даниловград (ФНРЈ)
Политичка партија Демократска партија социјалиста
Социјалистичка народна партија
Мандат(и)
Премијер СР Југославије
24. јул 20017. март 2003.
Претходник Зоран Жижић
Наследник Светозар Маровић (као предсједник Савета министара СЦГ)
Градоначелник Подгорице
1990 — 1998.

Драгиша Пешић (Даниловград, 8. август 1954) је црногорски политичар који је био последњи премијер Савезне Републике Југославије пре него што је званично трансформисана у Државну Заједницу Србија и Црна Гора у фебруару 2003. Тренутно је потпредседник Социјалистичке народне партије Црне Горе.

Студирао је економију на факултету у Сарајеву. Од 1990. до 1998. био је градоначелник Подгорице.

Године 1998, је постао савезни министар финансија, када је Слободан Милошевић поверио блиском сараднику и лидеру СНП-а у то време Момира Булатовића, Ђукановићевом ривалу, да постане председник савезне владе. После пада Милошевића, ДОС-у је за формирање већине на савезном нивоу била потребна подршка СНП-а за формирање већине, јер Ђукановићева Демократска партија социјалиста бојкотовала последње савезне изборе и отворено се залагала за независности Црне Горе. Пешић је на место председника владе дошао после оставке Зорана Жижића.