Драгомир Братић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Драгомир Братић
Dragomirbratic.jpg
Датум рођења(1977-12-01)1. децембар 1977.(41 год.)
Место рођењаШабац
  СФРЈ

Драгомир Братић (Шабац, 1. децембра 1977) је српски клавирски педагог.

Биографија[уреди]

Клавир је почео да свира са четрнаест година. Матурирао је у Музичкој школи “Јосип Славенски” у Београду у класи Злате Попарић као ђак генерације. Дипломирао је на катедри за клавир и магистрирао на катедри за камерну музику (клавирски дуо) на Факултету музичке уметности у Београду у класама Нинослава Живковића и Зорице Ћетковић. Усавршавао се на мајсторским курсевима: Арба Валдме, Игора Ласка, Павела Нерсесјана, Наталије Трул.

Члан је Удружења музичких уметника Србије од 2005. године. Био је руководилац је управног одбора Међународног такмичења младих пијаниста у Шапцу од 2007-2015. Од 2016. године члан је организационог одбора Међународног такмичења "Даворин Јенко" у Београду. Директор је републичког такмичења музичких и балетских школа Србије од 2011. године. Члан је жирија на скоро свим домаћим такмичењима и на такмичењима у Словенији, Италији, Чешкој, Немачкој, Грузији, Северној Македонији, Мађарској, Босни и Херцеговини, Пољској и Француској.

По оригиналности приступа раду са децом спада у ред најталентованијих педагога. Добитник је бројних иностраних и домаћих признања за свој педагошки рад. Држи редовно мастер класове у Србији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Пољској и Великој Британији. Председник је клавирске секције Београда од 2016.

Аутор је уџбеника Музичка култура за први разред основне школе издавачке куће БИГЗ.

Његови ученици су свирали у свим престижним салама Србије и у многим престижним концертним дворанама у иностранству.

Награде и признања[уреди]

Његови ученици су до сада освојили преко 500 првих и специјалних награда (лауреата) на домаћим и такмичењима у Италији, Словенији, Француској, Босни и Херцеговини, Румунији, Шведској, Чешкој, Аустрији, Грузији, Мађарској, Словачкој, Немачкој и Америци. Интензивно концертира у клавирском дуу са Еленом Шевер са којом је победио 2017. на такмичењу "Лудвиг ван Бетовен" у Бечу (Аустрија). Званични је клавирски сарадник дечјег хора Радио телевизије Србије "Колибри".

Спољашње везе[уреди]