Драгутин Ћуковић

С Википедије, слободне енциклопедије
Драгутин Ћуковић
Датум рођења1873.
Место рођењаВелика Пчелица
 Кнежевина Србија
Датум смрти1929.
Место смртиБеоград
 Краљевина Србија
ЗанимањеИздавач

Драгутин Ћуковић (18731929) био је српски књижар, издавач и штампар. Заједно са сином, засновао је издавање уџбеника и издаваштво за децу. Од краја 19. века до Другог светског рата објавили су више од хиљаду наслова.

Биографија[уреди | уреди извор]

Драгутин је рођен 1873. године у селу Велика Пчелица у шумадијском округу. Занат је учио у Крагујевцу где је био шегрт у једној књижари.

Он је заједно са својим пријатељем Живојином Рајковићем откупио књижару Јована Ћурића на Теразијама. На њеном месту су отворили издавачку књижарницу Рајковић и Ћуковић. У њој су продавали књиге чији су издавачи били они, књиге других издавача, а било је и књига набављених у иностранству. У књижарници је радио и књижар Мирко Хаџивуковић који се школовао у Француској и добро разумео у издавачке послове. Књижарница се од самог почетка рада окренула деци, тако да је покренула и издавање дечијег листа Школско звонце који је имао 16 страна. Са властима државе су успели да постигну договор о штампању уџбеника.[1]

Имао је сина Радомира који га је након смрти наследио. Био је први председник Књижарског удружења. Преминуо је 1929. године у Београду.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Национална Ревија - National Review”. www.nacionalnarevija.com. Приступљено 2019-05-26. 
  2. ^ Srpsko knjižarstvo : zbornik radova iz istorije srpskog knjižarstva. Jonović, Petar. Novi Sad: Prometej. 1997. ISBN 8676392870. OCLC 40096730. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]