Пређи на садржај

Драмедија

С Википедије, слободне енциклопедије

Драмедија је телевизијски и филмски жанр настао стапањем комедије и драме па се неретко назива и комедија-драма.[1] Драмедија је подврста трагикомедије. Може се рећи да је то трагикомедија са нагласком на комичном.

Сличности и разлике драмедије и других сличних жанрова[уреди | уреди извор]

Драмедија је новији поджанр трагикомедије који је по некима наследник комедије.[2] У питању је хибридни жанр зато што је настао мешањем већ постојећих филмских жанрова. Потреба за новом жанровском одредницом се појавила 1986. када је телевизијска серија Moonlighting била номинована за награду коју додељује Directors Guild of America и у категорији најбоље драме и у категорији најбоље комедије.[3] Било је уобичајено да телевизијске комедије трају 30 минута а драме сат времена, али то правило није довољно па не може да послужи у разграничењу ова два жанра. Неке комедије, осим комичног квалитета, понекад имају и озбиљне делове заплета и/или дијалога[4] или граде свој хумор на озбиљном или трагичном, те су због тога сличније драми. Међутим, због нагласка на комичном оне не могу да се подведу под чисто драмски жанр. С друге стране, пошто се трагикомедија често поистовећује са трагедијом са срећним крајем којој су заплет и дијалози претежно трагични, драмедија је погодан жанр да боље опише филмове или телевизијске серије којима један од примарних циљева јесте да забави и насмеје гледаоце али то не чини као комедија, само кроз хумор, већ мешавином хумора и озбиљног елемента. У драмедији могу бити заступљене све врсте хумора, од благих шала до црног хумора, ироније, сарказма и пародије.

Примери жанра[уреди | уреди извор]

Филмови[уреди | уреди извор]

Телевизија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Cambridge Dictionary”. Приступљено 6. 12. 2018. 
  2. ^ Kopcow, Chris. „Is the Future of Comedy the Comedy/Drama Hybrid?”. Приступљено 6. 12. 2018. .
  3. ^ „Dramedy”. The Museum of Broadcast Communications. Архивирано из оригинала 24. 09. 2017. г. Приступљено 7. 12. 2018. 
  4. ^ „Oxford Dictionary”. Архивирано из оригинала 26. 09. 2016. г. Приступљено 6. 12. 2018. 
  5. ^ „Ranker”. Приступљено 6. 12. 2018. 
  6. ^ „Ranker : The Best Comedy-Drama TV Shows Ever”. Приступљено 6. 12. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]