Дрезденски зелени дијамант

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Највећи дијаманти на свету: 1. Стормгул, 2. и 11. Регент, 3. и 5. Фирентински дијамант, 4. и 12. Јужна звезда, 6. Сенси, 7. Дрезденски зелени дијамант, 8. i 10. Кох–и-Нор (старо и ново сечење), 9. Хоупов дијамант
Дрезденски зелени дијамант
Тежина 41 карата (8,2 g)
Боја зелена
Сечен
Земља порекла Саксонија
Рудник непознат
Датум проналаска 1722.
Изрезао га
Првобитни власник Фредерик Август II
Тренутни власник Државни музеј Дрезден
Процењена вредност непозната

Дрезденски зелени дијамант (нем. Dresdner Grüner Diamant) је 41 каратни (8,2 г) природно зелени дијамант који се први пут помиње давне 1722, када се у Лондону 25 октобра појавио чланак о њему. Име је добио у Слободној држави Саксонији, Немачкој у којој се последња два века највише излагао. На крају Другог светског рата пребачен је у Савез Совјетских Социјалистичких Република. У СССР се чувао до 1958. 2000. године излаган је Смитсоновој збирци дијаманата у Вашингтону, САД, где је био постављен у истој соби са сличним познатим Хоуповим дијамантом. Дијамант је данас изложен у Зеленом трезору, делу Државног музеја Дрезден.

Уникатна зелена боја овог драгуља последица је дугорочне изложености радиоактивним материјалима. Камен је коришћен као тест за проверу разлике међу природним и вештачки направљеним дијамантима у нади да ће бити корак ближе осмишљању теста који би утврдио разлике између вештачких дијаманата и оних природних који су, иначе, прилично ретки.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]