Друга битка у Хелголандском заливу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Друга битка у Хелголандском заливу
Део Првог светског рата
HMS Calypso.jpg
Британска крстарица „Калипсо“ оштећена у бици
Време:17. новембра 1917.
Место:Хелголандски залив, Северно море
Резултат: нерешено
Сукобљене стране
 Уједињено Краљевство  Немачко царство
Команданти и вође
сер Чарлс Непијер Лудвиг фон Ројтер
Јачина
3 бојна брода
2 бојна крсташа
2 крстарице
2 бојна брода
торпедни чамци
миноловци
Жртве и губици
лакше оштећена лака крстарица потопљен миноловац

Друга битка у Хелиголандском заливу (енгл. Second Battle of Heligoland Bight, нем. Seegefecht bei Helgoland) је био поморски сукоб током Првог светског рата. Немачки миноловци су 17. новембра 1917. године чистили пролаз кроз британско минско поље у Хелиголандском заливу и близу немачке обале су их пресреле две британске крстарице, „Калипсо“ (енгл. HMS Calypso) и „Каледон“ (енгл. HMS Caledon), које су баш и тражиле немачке миноловце.

Немачки бродови су се повукли ка југу, где су их штитили бојни бродови „Кајзер“ (нем. SMS Kaiser) и „Кајзерин“ (нем. SMS Kaiserin) под командом контраадмирала Лудвига фон Ројтера (нем. Ludwig von Reuter). Две британске крстарице су се упустиле у борбу са немачким бојним бродовима, док су им у међувремену хитали у помоћ бојни крсташи „Тајгер“ (енгл. HMS Tiger), „Реноун“ (енгл. HMS Renown), „Репјулз“ (енгл. HMS Repulse), „Кариџиз“ (енгл. HMS Courageous) и „Глоријус“ (енгл. HMS Glorious) из Прве ескадре бојних крсташа, под командом адмирала сер Чарлса Непијера (енгл. Sir Charles Napier).

Сва посада која се налазила на командном мосту крстарице „Калипсо“, укључујући и капетана, је погинула од директног поготка граната 305 mm. „Репјулз“, са капетаном Вилијемом Бојлом (енгл. William Boyle), је учествовала у борби кратко, а Немци су се безбедно домогли заштите својих минских поља изгубивши у бици само торпедни чамац.

Литература[уреди]