Друга битка у Хелголандском заливу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Друга битка у Хелголандском заливу
Део Првог светског рата
Британска крстарица „Калипсо“ оштећена у бици
Британска крстарица „Калипсо“ оштећена у бици
Време: 17. новембра 1917.
Локација: Хелголандски залив, Северно море
Резултат: нерешено
Узрок битке: {{{узрок}}}
Промене у територији: {{{територија}}}
Цивилне жртве: {{{цивилне жртве}}}
Сукобљене стране
Застава {{{генитив}}} Уједињено Краљевство Застава Немачког царства Немачко царство
Заповедници
сер Чарлс Непијер Лудвиг фон Ројтер
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
3 бојна брода
2 бојна крсташа
2 крстарице
2 бојна брода
торпедни чамци
миноловци
Губици
лакше оштећена лака крстарица потопљен миноловац
{{{подаци}}}

Друга битка у Хелиголандском заливу (енг. Second Battle of Heligoland Bight, нем. Seegefecht bei Helgoland) је био поморски сукоб током Првог светског рата. Немачки миноловци су 17. новембра 1917. године чистили пролаз кроз британско минско поље у Хелиголандском заливу и близу немачке обале су их пресреле две британске крстарице, „Калипсо“ (енг. HMS Calypso) и „Каледон“ (енг. HMS Caledon), које су баш и тражиле немачке миноловце.

Немачки бродови су се повукли ка југу, где су их штитили бојни бродови „Кајзер“ (нем. SMS Kaiser) и „Кајзерин“ (нем. SMS Kaiserin) под командом контраадмирала Лудвига фон Ројтера (нем. Ludwig von Reuter). Две британске крстарице су се упустиле у борбу са немачким бојним бродовима, док су им у међувремену хитали у помоћ бојни крсташи „Тајгер“ (енг. HMS Tiger), „Реноун“ (енг. HMS Renown), „Репјулз“ (енг. HMS Repulse), „Кариџиз“ (енг. HMS Courageous) и „Глоријус“ (енг. HMS Glorious) из Прве ескадре бојних крсташа, под командом адмирала сер Чарлса Непијера (енг. Sir Charles Napier).

Сва посада која се налазила на командном мосту крстарице „Калипсо“, укључујући и капетана, је погинула од директног поготка граната 305 mm. „Репјулз“, са капетаном Вилијемом Бојлом (енг. William Boyle), је учествовала у борби кратко, а Немци су се безбедно домогли заштите својих минских поља изгубивши у бици само торпедни чамац.

Литература[уреди]