2. пролетерска дивизија НОВЈ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Друга пролетерска дивизија
Druga proleterska divizija na Sutjesci.jpg
Борци дивизије током битке на Сутјесци 1943. године
Постојање1. новембар 1942.
Место оснивања:
Тичево, Босанска крајина
ФормацијаДруга прол. бригада
Четврта прол. бригада
Друга далматинска бригада
Јачина3.280 војника и официра[тражи се извор]
ДеоНародноослободилачке војске Југославије
Команданти
КомандантПеко Дапчевић
Политички комесарМитар Бакић

Друга пролетерска дивизија НОВЈ формирана је од Друге пролетерске ударне бригаде, Четврте пролетерске црногорcке ударне бригаде и Друге далматинске ударне бригаде 1. новембра 1942. године у Тичеву. Сматрала се једном од елитних јединица НОВЈ.

Борбени пут Друге пролетерске дивизије[уреди]

Након формирања дивизија као целина предузела је током децембра 1942. успешан напад на усташке гарнизоне Ливно и Дувно. У јануару 1943. године нападала је италијанско-четничке снаги на простору Босанско Грахово-Книн, а у фебруару ликвидирала је усташки гарнизон у Имотском.

Током битке на Неретви у офанзиви у долину Неретве представљала је десну нападну колону, учествовала је у противудару код Горњег Вакуфа и у разбијању четника код Невесиња и Калиновика.

Током битке на Сутјесци учествовала је у жестоким борбама за мостобран у долини Сутјеске и приликом пробоја обруча на Зеленгори и на комуникацији Фоча-Калиновик.

Од 1. септембра 1943. године била је у Другом ударном корпусу НОВЈ. Почетком децембра 1943. године претрпела је пораз од немачке Прве брдске дивизије током операције „Кугелблиц“, због којег је смењен Штаб дивизије на челу с командантом Љубодрагом Ђурићем. За новог команданта постављен је Љубо Вучковић, народни херој.

Од марта до маја 1944. године учествовала је у наступању кроз Србију, а затим у борбама против Немаца, четника и муслиманске муслиманске легије „Кремплер“ у Санџаку. Друга далматинска пролетерска ударна бригада изашла је из састава дивизије 27. јануара 1944. године. У саставу дивизије налазиле су се затим Трећа српска бригада од 10. фебруара 1944, Шеста српска бригада од 16. новембра 1944. и Артиљеријска бригада од 15. марта 1945. године. Друга пролетерска ударна бригада је од септембра до децембра 1944. била у саставу 21. српске дивизије, а затим поново у Другој дивизији.

Од почетка августа 1944. Друга пролетерска дивизија борила се под непосредном командом Главног штаба НОВ и ПО Србије у долини Западне Мораве, а од јануара до априла 1945. године учествовала је у борбама на Сремском фронту. Крајем децембра 1944. у њеном саставу било је 9.886 бораца.

Све три бригаде које су при оснивању Друге пролетерска дивизија биле у њеном саставу, проглашене су за пролетерске и одликоване Орденом народног хероја.

Литература[уреди]

  • Јово ВУКОТИЋ, Друга пролетерска дивизија, Војноиздавачки завод, Београд 1972.
  • Војна енциклопедија, Београд 1975. година

Спољашње везе[уреди]