Пређи на садржај

Други судански грађански рат

С Википедије, слободне енциклопедије
Други судански грађански рат
Време19832005.
Место
Исход Свеобухватни мировни споразум, Референдум 2011. године,
Независност Јужног Судана
Сукобљене стране
Судан Република Судан
уз подршку:
 Белорусија[1]
 Иран[2]
НПОС
уз подршку:
 Етиопија[3]
 Еритреја[3]
 Уганда[3][4]
 Израел[5]
Команданти и вође
СуданЏафар Нумејри,
СуданАбдел Рахман Свар,
СуданОмар ел Башир
Џон Гаранг,
Салва Кир Мајардит,
Доминик Дим Денг

Други судански грађански рат је војни сукоб између северног дела Судана и јужног дела, познатог као Јужни Судан, који је трајао између 1983. и 2005. године. Позадина сукоба повезана је са претходним ратом који је вођен између 1955. и 1972. године и представља директан наставак борбе након 11 година примирја. Северни део земље који је под управом Владе Судана је моћнији и богатији, углавном насељен становништвом исламске вероисповести, док је на југу становништво сиромашније и већински хришћанско.

Влада са севера земље покушала је да асимилује становништво са југа, те је то постао основни повод за борбу. Сукоб је трајао 22 године и за то време је настрадало око два милиона људи. Рат је завршен потписивањем Свеобухватног мировног споразума између сукобљених страна, што је директно довело до референдума о независности јужног дела Судана 2011. године и његовом отцепљењу у јулу исте године.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Торговля оружием и будущее Белоруссии
  2. ^ JONATHAN SCHANZER. Why Iran and Hamas adore Darfur's genocidal dictator.
  3. ^ а б в "Bureau of African Affairs, Background Note: Sudan"
  4. ^ Brian Raftopoulos and Karin Alexander. Peace in the balance: the crisis in the Sudan. — African Minds, 2006. — P. 12—13.
  5. ^ Karl R. DeRouen and Uk Heo. Civil wars of the world: major conflicts since World War II. — ABC-CLIO. — Т. 1. — P. 742.