Пређи на садржај

Друз Јулије Цезар

С Википедије, слободне енциклопедије
Друз Јулије Цезар
Лични подаци
Датум рођења7. октобар 13. п. н. е.
Место рођењаРим,
Датум смрти14. септембар 23
Место смртиРим,
Породица
СупружникЛивила
ПотомствоJulia Livia, Tiberius Claudius Caesar Germanicus Gemellus, Тиберије Гемел
РодитељиТиберије
Vipsania Agrippina
ДинастијаЈулијевци
ПретходникSextus Pompeius,
and Sextus Appuleius
НаследникSisenna Statilius Taurus,
and Lucius Scribonius Libo

Нерон Клаудије Друз, касније познат као Друз Јулије Цезар (Друз Млађи) (7. октобар 13. п. н. е. — 14. септембар 23. н. е.) је био једини син римског цара Тиберија, римски војсковођа и конзул.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 7. октобра 13. године п. н. е. као Нерон Клаудије Друз. Име је добио по своме стрицу, млађем брату Тиберија, Друзу Старијем. Као син Випсаније Агрипине, Тиберијеве прве жене, Друз Млађи био је унук познатог римског војсковође Марка Випсаније Агрипе.

Рођен је и одрастао је у Риму. Након Августове смрти и доласка Тиберија на власт, нови цар приморан је да усвоји Германика и прогласи га својим наследником. Тако је Друз остао без престола. Године 14. н. е. био је намесник у Панонији, а следеће године конзул. Успео је да се избори са устаницима у Панонији. Од 17. до 20. године био је гувернер Илирика. Друз је оженио Ливилу, сестру Германика и Клаудија, каснијег цара. Ливила је, наводно, била у вези са преторијанским префектом Сејаном који је био Друзов непријатељ. Према Тациту, Светонију и Касију Диону, Ливила и Сејан су сковали заверу и отровали Друза 23. године н. е.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Анали - Тацит, СКЗ, Београд 1970. година
  • Дванаест римских царева - Светоније, Дерета, Београд 2012. година