Дрљача (оруђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Четворокрила клинаста дрљача.

Дрљаче служе за површинску допунску обраду земљишта после основне обраде (орања или риљања), даље уситњавање, равнање, покривање баченог ђубрива, разбијање покорице и уништавање корова.

Клинаста дрљача[уреди | уреди извор]

Клинаста дрљача је најшире коришћена дрљача. Састоји се из рама (од пљоснатог или угаоног челика) за који су везани на врху заоштрени зуби (квадратног, округлог или овалног пресека, а постоје и дрљача са еластичним зубима (спирално су увијени пре везе са рамом). Рам са зубима назива се крилом. Дрљаче се састоје од више крила, а најчешће су трокрилне или четворокрилне, а по начину дизања готово искључиво ношене. У зависности од величине и масе зуба, као и њиховог међусобног размака дрљаче могу да буду лаке средње и тешке. Распоред зуба мора да обезбеди да сваки од њих оставља засебан траг, а трагови треба да су на подједнаким одстојањима.

Подела дрљача према величини и маси зуба и њиховом међусобном размаку[1]
  Основни параметри лаке
дрљаче
средње
дрљаче
тешке
дрљаче
маса зуба (kg) 0.5-1.0 0.9-2.0 2.8-4.8
дужина зуба (cm) 10-15 10-25 15-30
растојање трагова (cm) 2-0-2.5 3.8-5.6 5.0-7.5
дубина рада (cm) 2.0-3.8 3.8-7.5 7.5-12.5

Код појединих решења могуће је мењање угла зуба, тако да се окретањем зуба унапред постиже боље дробљење и продирање у земљиште, а окретањем уназад мање се гуше коровом и благо сабијају земљиште.

Клатећа дрљача[уреди | уреди извор]

Клатећа дрљача је новијег датума, по конструкцији је ношена, а састоји се од две или више попречних греда на којима су јаки клинови. Греде су у вези са вратилом трактора које их померају лево-десно, при чему клинови врло енергично ситне грудве тежих земљишта.[2]

Занимљивост[уреди | уреди извор]

Џорџ Орвел,[3] 1937. године као војник антифашиста у Шпанском грађанском рату у Арагону, у једној “напуштеној колиби на ничијој земљи” нашао је примитивну дрљачу коју описује: "Тамо је била врста дрљаче која је водила право до млађег каменог доба. Направљена је од дасака које су спојене до величине кухињског стола; у даскама урезано је стотине рупа, и у сваку од њих је углављен камен исклесан онако како је то рађено пре десет хиљада година."

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мићић, Ј. & Милинковић, И. (1991): Пољопривредне машине. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Београд
  2. ^ Грбић, М. (2010): Производња садног материјала – Технологија производње украсних садница. Универзитет у Београду, Београд. ISBN 978-86-7299-174-1.
  3. ^ George Orwell, 1952, Homage to Catalonia, Harcourt & Brace, ISBN 0-15-642117-8 (Harvest pbk.), p 80

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]