Дрљача (оруђе)

С Википедије, слободне енциклопедије
Четворокрила клинаста дрљача.

Дрљаче служе за површинску допунску обраду земљишта после основне обраде (орања или риљања), даље уситњавање, равнање, покривање баченог ђубрива, разбијање покорице и уништавање корова.

Клинаста дрљача[уреди | уреди извор]

Клинаста дрљача је најшире коришћена дрљача. Састоји се из рама (од пљоснатог или угаоног челика) за који су везани на врху заоштрени зуби (квадратног, округлог или овалног пресека, а постоје и дрљача са еластичним зубима (спирално су увијени пре везе са рамом). Рам са зубима назива се крилом. Дрљаче се састоје од више крила, а најчешће су трокрилне или четворокрилне, а по начину дизања готово искључиво ношене. У зависности од величине и масе зуба, као и њиховог међусобног размака дрљаче могу да буду лаке средње и тешке. Распоред зуба мора да обезбеди да сваки од њих оставља засебан траг, а трагови треба да су на подједнаким одстојањима.

Подела дрљача према величини и маси зуба и њиховом међусобном размаку[1]
  Основни параметри лаке
дрљаче
средње
дрљаче
тешке
дрљаче
маса зуба (kg) 0.5-1.0 0.9-2.0 2.8-4.8
дужина зуба (cm) 10-15 10-25 15-30
растојање трагова (cm) 2-0-2.5 3.8-5.6 5.0-7.5
дубина рада (cm) 2.0-3.8 3.8-7.5 7.5-12.5

Код појединих решења могуће је мењање угла зуба, тако да се окретањем зуба унапред постиже боље дробљење и продирање у земљиште, а окретањем уназад мање се гуше коровом и благо сабијају земљиште.

Клатећа дрљача[уреди | уреди извор]

Клатећа дрљача је новијег датума, по конструкцији је ношена, а састоји се од две или више попречних греда на којима су јаки клинови. Греде су у вези са вратилом трактора које их померају лево-десно, при чему клинови врло енергично ситне грудве тежих земљишта.[2]

Занимљивост[уреди | уреди извор]

Џорџ Орвел,[3] 1937. године као војник антифашиста у Шпанском грађанском рату у Арагону, у једној “напуштеној колиби на ничијој земљи” нашао је примитивну дрљачу коју описује: "Тамо је била врста дрљаче која је водила право до млађег каменог доба. Направљена је од дасака које су спојене до величине кухињског стола; у даскама урезано је стотине рупа, и у сваку од њих је углављен камен исклесан онако како је то рађено пре десет хиљада година."

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мићић, Ј. & Милинковић, И. (1991): Пољопривредне машине. Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Београд
  2. ^ Грбић, М. (2010): Производња садног материјала – Технологија производње украсних садница. Универзитет у Београду, Београд. ISBN 978-86-7299-174-1.
  3. ^ George Orwell, 1952, Homage to Catalonia, Harcourt & Brace, ISBN 0-15-642117-8 (Harvest pbk.), p 80

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]